ŠEST VELIKIH GREŠAKA KOJE PRAVIMO u vreme kad nam je potreban JAK IMUNITET!
Voće i povrće / Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVET

ŠEST VELIKIH GREŠAKA KOJE PRAVIMO u vreme kad nam je potreban JAK IMUNITET!

Za jak imunitet potrebno je paziti na ishranu

Objavljeno:

Imunitet definišemo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju. On je složen sistem zaštite našeg tela od štetnih spoljnih uticaja (bakterija, virusa i parazita).

Za jak imunitet potrebno je paziti na ishranu, ali postoje stvari koje ga mogu oslabiti, a ovo su neke od njih.

PIJETE PREVIŠE ALKOHOLA

Čaša vina tokom dana i nije opasan potez, ali preterano uživanje u alkoholu može da utiče na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je preterana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno da utiče na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

Avokado pomaže kod dermatitisa, artritisa, srčanih oboljenja... Evo kako u 5 koraka odabrati savršeni plod!

SO JE UVEK NA VAŠEM STOLU

Natrijev klorid je drugi naziv za kuhinjsku so, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo da budemo sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama.

Zna se da je so povezana s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, ali u novije vreme se spominje i kako utiče na slabljenje imuniteta jer se telo teže bori s infekcijama.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, majčine dušice, lovora i čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju ukus hrane te ih možete koristiti umesto soli.

ŠEĆER JE VAŠA LJUBAV...

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz ishrane doživećete ćete velike promene. Postaćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promena raspoloženja i s viškom energije.

Studija objavljena u magazinu Journal of Clinical Nutrition pojašnjava nam kako preterani unos šećera slabi imunitet i tako vas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa. Ne znači to da ga se morate u potpunosti odreći ali pazite u kojim se namirnicama nalazi i koliko ga dodajte u svoju kafu.

PREVIŠE KOFEINA

Kafa i čaj su prepuni antioksidanata, ali previše kofeina može da utiče na poremećaje u spavanju, što može da ugrozi imunitet i da rezultira čestim upalama.

IZBJEGAVATE NAMIRNICE KOJE SADRŽE VLAKNA

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta, a svi znamo da je i on uveliko zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju kako visok unos vlakana i probiotika u ishranu rezultira jakim imunološkim sistemom, a samim tim i jakom odbranom od virusa. Kako do vlakana? Brokula i šargarepa, grašak, jabuke, avokado, banane, kruške i mango su samo neke od namirnica bogate vlaknima.

ZABORAVILI STE NA VAŽNOST POVRĆA

Na stolu uvek imajte puno svežeg povrća, jer se ono povezuje upravo to bilje nudi dovoljnu količinu nutrijenata koji su potrebni za zdrav imunološki sistem. Takođe i nude bio aktivnu komponentu koja otpušta hemijski signal koji optimizuje imunitet u crevima, gde se nalazi i najveći broj ćelija imunog sistema.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.