AKO IMATE PROBLEMA SA BUBREZIMA, OVE NAMIRNICE SU VAM STROGO ZABRANJENE: Ishrana ima veliki uticaj na ove organe!
Bubrezi ne podnose neke minerale, Foto: Profimedia

važno je znati

AKO IMATE PROBLEMA SA BUBREZIMA, OVE NAMIRNICE SU VAM STROGO ZABRANJENE: Ishrana ima veliki uticaj na ove organe!

Kod obolelih od hronične bolesti bubrega prvi korak je promena navika u ishrani kao ključni deo lečenja

Objavljeno:

Bubrezi su organi značajni za zdravlje kompletnog organizma.

Oni filtriraju otpadne proizvode iz krvi i mokraćom ih izbacuju iz tela. Takođesu odgovorni za balansiranje nivoa tečnosti i elektrolita. Zato je izbor hrane bitna jer neke namirnice mogu poboljšati rad bubrega. S druge strane dijabetes i visok krvni pritisak mogu uticati na njihovu sposobnost funkcionisanja.

Kod obolelih od hronične bolesti bubrega prvi korak je promena navika u ishrani kao ključni deo lečenja. Iako neke namirnice uglavnom pomažu u održavanju zdravlja bubrega, nisu sve pogodne za one koji imaju bubrežne bolesti. Stoga se prethodno konsultujte s vašim lekarom.

Doktori većinu osoba sa hroničnom bolešću bubrega stavljaju na određenu dijetu kako bi se izbegli minerali koje bubrezi prerađuju, kao što su natrijum, kalijum i fosfor.

Previše fosfora može predstavljati veliki napor za bubrege. Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između visokog unosa fosfora i povećanog rizika od dugoročnog oštećenja bubrega.

Fosfor sadrže meso (pogotovo crveno), mlečni proizvodi, većina žitarica, mahunarke, orašasti plodovi, riba.

Crveno meso izbegavajte
Crveno meso izbegavajte foto: Shutterstock

Odabir prave količine kalija takođe je važan za bubrege, jer se mogu pojaviti problemi kada nivo kalijuma postane previsok ili nizak.

Osobe sa hroničnom bolešću bubrega trebale bi imati za cilj jesti zdravu hranu koja ima malo minerala, ali i dalje daje organizmu druge hranjive sastojke.

Oni koje žele zaštititi svoje bubrege od daljih oštećenja mogli bi razmisliti o tome da izbegavaju ili umereno jedu ove namirnice:

- banane, krompir, kelj, spanać,

- crveno meso, mlečne proizvode,žumanca,

- avokado, narandže, kivi,

- slatka pića, konzerviranu hranu, kiselu hranu, alkohol.

Obolelima može biti važno i da smanje unos proteina, jer kada telo koristi protein, on se pretvara u otpad koji bubrezi moraju filtrirati.

Istraživanje rađeno 2017. godine potvrđuje da ishrana sa manje proteina može zaštititi od komplikacija koje prate hroničnu bolest bubrega. Istraživači su istakli da konzumiranje ishrane bogate voćem i povrćem i malo proteina može pomoći u smanjenju ovih rizika.

Oboleli od hronične bolesti bubrega trebali bi direktno sarađivati s nutricionistom kako bi zajedno došli do odgovarajućeg plana ishrane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.