SVI IMAJU ČUDAN OSEĆAJ KADA DIRAJU OVAJ DEO TELA: Evo zašto je to toliko neugodno!
Svi osećaju nelagodu kada diraju ovaj deo tela, Foto: Printscreen/Youtube

ovo niste znali

SVI IMAJU ČUDAN OSEĆAJ KADA DIRAJU OVAJ DEO TELA: Evo zašto je to toliko neugodno!

Taj neugodan osećaj dobija se samo ako se duboko "zakopamo" u pupak, a u protivnom je neugoda znatno manja

Objavljeno:

Ako ste ikada gurali prst u svoj pupak ili to redovno činite dok se kupate, znate onaj neugodan osećaj i žmarce koji vas protresu nege u dubini tela. Niste sami u tome, taj osećaj je specifičan za sve ljude, a nema veze s tim što je to područje bilo otvoreno i povezivalo vas s majkom u maternici.

Naime, razlog zbog kog je ta senzacija neugodna je taj što je pupak povezan s vlaknima koja vode direktno u leđnu moždinu. Taj isti put utiče na informacije koje telo dobija o stanju mehura i mokraćne cevi.

Stoga, kad guramo prst u pupak, stimulišemo to područje. To može prevariti mozak tako da on misli kako signale prima odnekud drugde, oponašajući osećaj da trebamo da uriniramo ili ipak uzrokuje osećaj škakljanja u preponama, piše Gentside.

- Unutarnja obloga trbušne šupljine kod pupka se naziva parijetalni peritoneum ili potrbušnica.

Dodaje kako je ta struktura iznimno osetljiva i ta senzorna živčana vlakna šalju signale u leđnu moždinu na istom nivou na kojoj se živci pouzdaju u signale iz mokraćnog mjhura da znamo kad trebamo ići u WC.

Taj neugodan osećaj dobiva se samo ako se duboko "zakopamo" u pupak, a u protivnom je neugoda znatno manja.

Upravo zbog njegove "zavučenosti", kao i tog neugodnog osećaja koji proizlazi iz diranja po njemu, pupak se lako zanemaruje kod brige o osnovnoj higijeni, a upravo je on idealno mesto za nakupljanje prljavština. Znanstvenici su brisevima otkrili kako u prosečnom pupku živi čak 57 različitih vrsta bakterija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.