PRE 10 GODINA OTKRIVENA JE NAJVEĆA PREVARA U MEDICINI: Posledice osećamo i danas! (VIDEO)
Endru Vejkfild, Foto: Youtube printscreen

POČETAK ANTIVAKSERA

PRE 10 GODINA OTKRIVENA JE NAJVEĆA PREVARA U MEDICINI: Posledice osećamo i danas! (VIDEO)

Vejkfildova loša studija urađena na apsurdno malom uzorku od 12 dece podrobno odabrane za potrebe dobivanja željenog rezultata, s finansijskim sukobom interesa, kasnije je demantovana u stotinama drugih studija

Objavljeno:

Pre tačno 10 godina medicinski časopis The Lancet povukao je prevarantsku studiju britanskog gastroenterologa Endrua Vejkfilda iz 1998. koja je tvrdila da vakcine uzrokuju autizam.

Nažalost, uprkos povlačenju, studija je postala sveto pismo antivakcinalizma, dok se njen autor profilirao kao jedan od gurua pokreta koji je uzrokovao da danas u brojnim razvijenim zemljama sveta gotovo iskorenjene bolesti ponovno odnose hiljade života. Čini se da bi antivakseri i u novoj epidemiji koronavirusa mogli odigrati opasnu ulogu.

Obrazlažući povlačenje Vejkfildove studije, uredništvo Lanceta je 2. februara objavilo da su neki elementi istraživanja bili netačni i suprotni ranijim otkrićima.

Fiona Godli, urednica uglednog medicinskog časopisa British Medical Journal, komentarisala je 2011. štetan učinak Vejkfidove studije sledećim rečima:

- Izvorni rad dobio je toliko medijske pažnje, s tolikim štetnim potencijalom za javno zdravlje, da je teško naći neku poređenje u istoriji medicinskih nauka. Mnoge druge medicinske prevare bile su razotkrivene, međutim obično brže nakon objavljivanja i oko mnogo manje važnih zdravstvenih tema.

Brojni naučnici kasnije su pokušali da ponove rezultate Vejkfildove studije, no bez uspeha. Britanski istraživački novinar Brian Dir objavio je 2004. u Sunday Timesu niz tekstova kojima je pokazao da je Vejkfild imao finansijske koristi od svoje prevarantske studije. Utvrdio je da je za nju dobio 435.000 funti od advokata koji su zajedno s roditeljima neke dece koja su bila uključena u istraživanje, pripremali velike tužbe protiv proizvođača vakcina. Drugim rečima, studija je trebala biti uporište za ubiranje unosnih odšteta od farmaceutske industrije.

Rad je konačno odbačen, odreklo ga se je čak 11 od 13 izvornih autora, a British General Medical Council (GMC) proglasio je Vejkfilda krivim po tridesetak tačaka, među kojima i za nepoštenje te zlostavljanje dece.

U Velikoj Britaniji oduzeta mu je lekarska licenca, no on nikada nije odustao od svojih teza. Naprotiv, preselio se u SAD i nastavio propagirati antivakserske ideje i graditi svoj imidž zviždača, mučenika i gurua. Na njemu je izgradio unosan biznis, obogatio se i postao pravi celebrity.

Recimo, Daily Mail je 2018. objavio tekst prema kojem je Vejfild u predgrađu Ostina u Teksasu dovršio izgradnju luksuzne vile vredne oko 1,4 miliona dolara, da bi samo mesec dana kasnije napustio i kuću i suprugu Karmen s kojom je bio u braku 31 godinu, uz obrazloženje kako želi "pronaći sebe". Otprilike u isto vrijeme snimljen je kako se na pijaci organske hrane ljubi sa supermodelom Ele Makferson (video dole).

Fizičar Mat Karni, otac autističnog deteta i borac za prava autistične dece, na svojem je blogu 2018. objavio analize poreznih prijava koje su pokazale da se Vejkfild, među ostalim, finansira preko kanala Autism Media Channel (AMC) i zaklade AMC Foundation, čiji je suvlasnik zajedno s Poli Tomni koja se nedugo nakon njega odselila iz Velike Britanije i doselila u Teksas, gde je utemeljila Centar za autizam Ostin.

Karni, autor stotinak naučnih radova, na svojem je blogu utvrdio da je Vekfildovo udruženje AMC samo u 2016. prikupila oko 1,3 miliona dolara te da su ta sredstva trošena vrlo netransparentno.

Vejkfildova loša studija urađena na apsurdno malom uzorku od 12 dece podrobno odabrane za potrebe dobivanja željenog rezultata, s finansijskim sukobom interesa, kasnije je demantovana u stotinama drugih studija.

Recomo, u golemoj australskoj metastudiji objavljenoj 2014. analizirani su podaci prikupljeni u pet ranijih istraživanja u kojima je učestvovalo čak 1.256.407 dece te u pet ''studija parova'' u kojima je učestvovalo još 9920 dece. U prvoj grupi velikih studija istraženo je koliki je udeo dece oboleo od autizma među vakcinisanima, a koliki među vakcinisamnima. U drugoj grupi studija parova upoređeni su pacijenti koji su imali dijagnozu autizma, s vrlo sličnim grupama koje je nisu imale takvu dijagnozu kako bi se utvrdilo je li kod njih postojala ikakva razlika u izlaganju vakcinama. Autori studije došli su do triju ključnih zaključaka:

- ne postoji povezanost između vakcinacije i autizma - ne postoji povezanost između vakcinacije i spektra autističnih poremećaja - ne postoji povezanost između autizma i vakcine MMR

- Nalazi nisu pokazali ništa. Verovatnoća je ispala nula, nula, nula! To znači da ne postoji veza... Ne možete dobiti uverljivije rezultate od toga - komentarisao je rezultate voditelj istraživanja prof. Gaj Eslik sa Univerziteta u Sidneju.

Nažalost, uprkos vrlo uverljivim argumentima, antivakcinalizam se nastavio i nastavlja širiti i uzrokovati goleme štete. To ne treba čuditi jer je nauka pokazala da ljudi teško menjaju svoja uverenja koliko god argumenti protiv njih bili uverljivi.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrilo je da nastojanja da se naučnim argumentima promeni mišljenje roditelja antivakcinalista uglavnom ima suprotne učinke – njihova odlučnost da ne vakcinišu svoju decu sa svakim suprotnim argumentom samo jača. To je takođe u saglasju s nalazima istraživanja, među kojima i nekoliko hrvatskih koja su pokazala da su antivakcinalisti u velikom postotku skloni teorijama zavere, što znači da su njihove nivoi nepoverenja u sve institucije, pa i naučne i medicinske, vrlo niske.

Antivakcinalistički pokret u svojih je 20-ak godina uzrokovao značajan pad vakcinisanja u brojnim zemljama širom sveta, a time i nepotrebnu smrt mnogih ljudi.

Recimo, na ostrvu Samoa nevakcinisanost vakcinom MMR pala je na rekordno niske nivoe od 58%, što je omogućilo izbijanje epidemije malih boginja u 2019. u kojoj je zaraženo gotovo šest hiljada ljudi, a najmanje 83 je umrlo. Vlasti te zemlje bile su prisiljene proglasiti vanredno stanje. Naredile su svim stanovnicima koji nisu vakcinisani da na svojim kućama moraju istaknuti crvene zastave. Policija je konačno uhapsila lokalnog antivakserskog gurua Edvina Tamasea koji je širio strah od vakcinacije i promovisao neutemeljeno lečenje malih boginja vitaminom C. Do kraja decembra 2019. vakcinisano je oko 94% stanovništva i epidemija je zaustavljena.

Sudeći po nedavnim izjavama vodećih antivakcinalista u medijima i na društvenim mrežama koji su najčešće neke šoubiz zvezde, influenceri i starlete, pokret ispreda opasne teorije zavera i o novom koronavirusu.

Recimo , bivša australijska boksačka zvezda, antivakser Entoni Mundine, za vikend je na Fejsu izjavio kako misli da je koronavirus lažan.

-Ja čak ne verujem da je koronavirus stvaran. Mislim da je to zavera kojoj je cilj masovna prodaja vakcina - napisao je.

Komentar je podilio njegove obožavatelje, među kojima su mu oni pametniji savetovali da se drži stvari o kojima nešto zna, kao što je boks.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.