OVAJ ZAČIN IMA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA: Štiti KRV i BEŠIKU, dobar je kao zaštita od RAKA PLUĆA
Peršun se od davnina koristi kao lek, Foto: Profimedia

LEKOVITO BILJE

OVAJ ZAČIN IMA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA: Štiti KRV i BEŠIKU, dobar je kao zaštita od RAKA PLUĆA

Prirodna eterična ulja, njih čak 42, uključujući miristicin, limonene, eugenol i alfatujene, pomažu u zaštiti od raka

Objavljeno:

Snažan diuretik i namirnica broj jedan u detoksu tela jer učinkovito uklanja toksine iz organizma te najpopularniji začin na svetu, peršun je i dobar regulator krvnog pritiska, smiruje živčani sistem, poboljšava imunitet, a njegov sok ili čaj u narodnoj se medicini koristi kao lek za slabovidnost.

Peršun takođe pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s bešikom i mokraćnim kanalima, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava iritaciju nakon uboda insekata. Peršunovo lišće bogato je eteričnim uljima, vitaminima A i kompleksom B-vitamina.

Po količini vitamina C peršun daleko nadmašuje limun jer ga u 100 grama ima čak 166 miligrama. Peršun sadrži posebne sastojke koji su vrlo važni za naše zdravlje. Prirodna eterična ulja, njih čak 42, uključujući miristicin, limonene, eugenol i alfatujene, pomažu u zaštiti od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

foto: Profimedia

Druga grupa korisnih tvari za zdravlje u peršunu su flavonoidi: apin, apigenin, krizoeriol i luteolin, koji deluju antioksidativno vežući se za slobodne radikale. Istraživanja su pokazala da ekstrakt peršuna povećava antioksidacijski kapacitet krvi.

Osim toga, peršun je odličan izvor vitamina C, K i A (posebice karotenoida i beta-karotena) koji nas štite od mnogih bolesti. Peršun je dobar izvor folne kiseline, važne za zdravlje mozga i kardiovaskularnog sistema.

Bez korena i listova peršina nezamisliva je pileća supa, koja je dokazani recept za zdravlje. Legenda kaže da su je nazivali "jevrejski penicilin", jer su je jevrejski lekari i i rabini prepisivali kao lek još u 12. veku. U svim je krajevima sveta deo narodne medicine, a nova istraživanja potvrđuju njenu lekovitost u sprečavanju nakupljanja neutrofila i izbijanju upala. Osim toga, cistein koji se oslobađa kucanjem supe, razređuje sluz u plućima i sinusima pa olakšava simptome gripa i prehlade.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.