AKO IMATE BELE MRLJE NA ZUBIMA, obavezno pročitajte ovaj tekst!
Ako imate bele mrlje na zubima i to oduvek - to nije znak za zabrinutost, Foto: Pritnscreen

obratite pažnju

AKO IMATE BELE MRLJE NA ZUBIMA, obavezno pročitajte ovaj tekst!

Spoljni uzroci promene boje zuba najčešće su životne navike poput pušenja te konzumacije kave i tamnih pića

Objavljeno:

Ako imate bele mrlje na zubima i to oduvek - to nije znak za zabrinutost, kažu stomatolozi. Radi se o dentalnoj fluorozi koja se razvija još tokom detinjstva, nakon nicanja stalnih zuba. Službeno se navodi kao razvojni poremećaj u zubima, odnosno caklini koji nastaje zbog prekomernog unošenja fluorida u organizam tokom razvoja.

Na gleđi to poprima izgled tzv. "bele fleke" na zubu, a nastaje zbog velike količine fluorida u vodi za piće. Fluoroza gleđi nastaje samo u doba formiranje zubne gleđi te kao takva ne predstavlja razlog za zabrinutost.

No, ako se bele mrlje javljaju u odraslom životu i to iznenada, tada mogu biti razlog za brigu. Tada takve mrlje mogu biti simptom ranog karijesa, posebno ako se bele tačke nalaze u samoj blizini zubnog mesa. To se dešava kad bakterije u ustima, koje su bile ugljikohidratima, počinju da luče kiselinu koja napada strukturu zuba. Tada se bela tačka javlja kao lezija ispod koje se počinje stvarati šupljina.

U tom se trenutku proces truljenja zuba još može zaustaviti - ponajprije nanošenjem fluora na bele tačke, što pomaže zubu u zadatku samoizlečenja.

A otkuda tamne mrlje?

Spoljni uzroci promene boje zuba najčešće su životne navike poput pušenja te konzumacije kave i tamnih pića. Unutrašnji uzroci obojenja zuba su kompleksniji, a mogu biti posledica odlaganja pigmenata u samu strukturu zuba.

One mogu nastati kao produkt uzimanja pojedinih antibiotika, posljedica genetike, starenja ili uslijed odumiranja živca unutar zuba. Na zubu se uz zubno meso mogu naći tamni vjenčići koji predstavljaju estetski problem.

Rješenje za takve probleme je pjeskarenje – postupak kojim se odstranjuju obojenja raznog porekla s površine zuba mlazom koji je mešavina sitnih zrnaca peska, vazduha i vode.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.