POJAVILE SU VAM SE AKNE NA GRUDIMA? One su često SIMPTOM - evo šta vam se dešava u organizmu!
Foto: Profimedia/Ilustracija

ružna pojava

POJAVILE SU VAM SE AKNE NA GRUDIMA? One su često SIMPTOM - evo šta vam se dešava u organizmu!

Akne se javljaju kada pore u koži postanu začepljene

Objavljeno:

Bubuljice se mogu pojaviti bilo gde na telu, pa tako i na grudima.

Iako su bezopasne, mnoge žene ih smatraju neprijatnim. Ako ste zabrinuti ili primetite neku da duže vreme ne nestaje, razgovarajte s doktorom ili dermatologom.

Kada se javljaju akne?

Akne se javljaju kada pore u koži postanu začepljene. Mrtve ćelije kože mogu postati “zarobljene” u porama, a prisutnost prljavštine, ulja i bakterija može pogoršati akne.

Uobičajeno je da višak ulja i bakterija ostane zarobljen u porama na licu, no to se može dogoditi bilo gde na telu, uključujući i grudi. Mnogi faktori mogu uzrokovati nakupljanje ulja ili bakterija na koži grudi.

Faktori koji utiču na pojavu akni i bubuljica:

Genetika

Ako su vaši roditelji ili braća ili sestre skloni aknama, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati.

Ishrana

Studija iz 2015. povezala je određenu hranu s povećanim rizikom od akni. Te su namirnice uključivale: rafinisane ugljene hidrate, mleko i mlečne proteine, transmasti, zasićene masti.

foto: Profimedia

Stres

Dok stres sam ne može uzrokovati akne, može učiniti postojeće akne gorima. Neki dermatolozi smatraju da stres utiče na žlezde koje proizvode sebum. Stres može uzrokovati da ove žlezde proizvode više ulja, što može učiniti akne još gorima i dovesti do više bubuljica.

Hormonalna neravnoteža

Promene u nivoima hormona obično pridonose pojavi akni tokom puberteta. Hormoni također mogu da utiču na kožu u odrasloj dobi, posebno kod žena. Mnoge žene smatraju da su sklone dobivanju bubuljica tokom ili neposredno pre menstruacije. Hormonalne akne mogu se pojaviti kao bubuljica na vratu, grudima i licu.

Lekovi

Neki lekovi, uključujući kortikosteroide, hormone štitne žlezde i neke antibiotike, mogu dovesti do akni.

Higijena posle vežbanja

Prema Američkoj akademiji dermatologije, loša higijena posle vežbanja može dovesti do povećanja akni. Znoj može začepiti pore i grudi se znoje više od drugih delova tela. Odmah nakon vežbanja se istuširajte i promenite znojnu odeću, uključujući grudnjak, kako biste sprečili da bakterije postanu zarobljene blizu kože.

Uska odeća

Nošenje odeće koja je previše uska ili nije prozračna može povećati rizik od razvoja bubuljica. Takođe, tkanine koje iritiraju kožu mogu učiniti akne lošijima.

Losioni i kreme za telo

Neki losioni za telo i kreme mogu izazvati osobu da razvije bubuljice na grudima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.