DA LI NEKAD OSETITE DA VAM SRCE PRESKOČI OTKUCAJ? UPOZORENJE DOKTORA: Ovo se dešava u vašem ORGANIZMU
Srce, ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

DA LI NEKAD OSETITE DA VAM SRCE PRESKOČI OTKUCAJ? UPOZORENJE DOKTORA: Ovo se dešava u vašem ORGANIZMU

Nasleđeni problemi sa srcem i genetika imaju važnu ulogu u tome kako često neko oseća palpitacije

Objavljeno:

S vremena na vreme osećate kao da je srce preskočilo pravilan otkucaj. To se zove palpitacija i sledeći otkucaj osoba oseća kao intenzivan kao da se srce pomaknulo u grudima.

Za većinu ljudi ovo je normalno. Ali taj čudan osećaj lepršanja, titranja, ubrzanog rada ili preskakanja otkucaja, može vas jako uplašiti jer ako potraje, može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Važno je znati da srčane palpitacije često nisu u vezi sa srčanim problemima. Nekoliko šoljica kafe dnevno neće izazvati palpitacije, ipak lekovi koje sadrže kofein i energetska pića mogu. Produžene ili učestale palpitacije sa ili bez dodatnih simptoma mogu biti znak ozbiljne aritmije. Tu je sve što morate znati o palpitacijama.

Nasleđeni problemi sa srcem i genetika imaju važnu ulogu u tome kako često neko oseća palpitacije. Uzevši u obzir koliko otkucaja načini srce tokom života, normalno je da poneki otkucaj bude izvan uobičajenog, pravilnog ritma. Prosečno srce otkuca 60 do 100 puta u minuti što znači oko milion puta u godini.

KADA ONE MOGU BITI OZBILJNE?

Morate videti koliko često vam se palpitacije događaju i koliko dugo traju. Imate li kratke palpitacije, da jedna traje kontinuirano manje od dve tri minute ili se pojavi samo jedna tokom tog vremena, jednom ili dva puta nedeljno, nema razloga da ideteodmah kod lekara.

Ali ako se to dešava češće, morati ćete potražiti pomoć. Jave li se uz nepravilne otkucaje srca simptomi kao nelagoda ili bol u grudima, kratkoća daha, vrtoglavica ili vam se čini da ćete se onesvestiti, morate odmah lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.