UVEK MORATE DA OLJUŠTITE JAPANSKU JABUKU: Ako je pojedete SA KOROM, može da vam se desi nešto UŽASNO!
Foto: Profimedia

KAKO SE JEDE VOĆE

UVEK MORATE DA OLJUŠTITE JAPANSKU JABUKU: Ako je pojedete SA KOROM, može da vam se desi nešto UŽASNO!

Dobar izvor vitamina C, ali budite oprezni

Objavljeno:

Japanska jabuka ili kaki je voće žućkaste, narandžaste, do crvenkaste boje i okruglog oblika.

Karakteristično za ovu vrstu voća je da sadrži visok procenat tanina, zbog čega ima opor ukus - koji se velikim delom gubi kada plod u potpunosti sazri (tada je mekan). Pošto se plod uglavnom bere kada je nezreo, treba sačekati da se zrenje dovrši pre konzumiranja.

Blagotvorna svojstva japanske jabuke:

1. Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogat je izvor vlakana. 2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno delovanje. 3. Sveža jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla. 4. Dobar izvor vitamina C 5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu. 6. Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.

Važno je da se plod kakija pre konzumiranja potpuno oljušti!

Neoljušteni kaki, zbog sadržaja tanina, sa ostalim sadržajem u organima za varenje može podstaći formiranje fitobezoara (biljnih kamenova u organima za varenje), koji se moraju izvaditi operativnim putem u preko 90% slučajeva.

Ovi poremećaji se pojavljuju u obliku epidemija u područjima u kojima kaki prirodno uspeva. Takođe, kaki ne treba jesti na prazan stomak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/lovesensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.