DECA KOJA DUŽE OD SAT VREMENA DNEVNO GLEDAJU EKRANE SU U OPASNOSTI! U njihovim mozgovima se dešava nešto STRAŠNO
Deci treba ograničiti vreme na telefonima, Foto: Profimedia

OGRANIČITE TEHNOLOGIJU

DECA KOJA DUŽE OD SAT VREMENA DNEVNO GLEDAJU EKRANE SU U OPASNOSTI! U njihovim mozgovima se dešava nešto STRAŠNO

Dečji se mozak razvija vrlo brzo do navršenih 5 godina i to čini osnovu za čitav život i daljnji razvoj zdravog mozga i njegovih funkcija.

Objavljeno:

Još je mnogo neodgovorenih pitanja na temu kako tehnologija - i posebno obilje ekrana u našim životima - utiču na decu, njihov rast i razvoj.

Nova studija sprovedena u dečjoj bolnici Sinsinati nedavno je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics i možda donosi odgovore na deo pitanja. Istraživači su za istraživanje koristili snimke magnetske rezonance (MR) kako bi pregledali mozak dece u dobi od 3 do 5 godina.

Na temelju vremena kojeg deca provode ispred ekrana otkrili su neke preliminarne zaključke koji bi mogli pokazati korelaciju između spomenutog vremena provedenog ispred ekrana sa sporim razvojem mozga

foto: Dragan Kadić

Istraživači su prvo dali deci test koji je osmislila Američka akademija za pedijatriju kako bi ocenili njihov pristup prema ekranima. Test uključuje: koliko vremena dete ima pristup ekranima (za vreme jela, u automobilu, u trgovinama), učestalost izlaganja (u kojoj dobi je krenulo izlaganje, broj sati provedenih ispred ekrana na dan), sadržaj (odabire li dete samo što gleda, crtići, pesme) i „dijalošku“ interakciju (gleda li dete samo ili roditelj također komunicira i raspravlja o sadržaju s njim).

Zatim je deci dodeljen i test kognitivnih sposobnosti.

Naučnici su otkrili da deca koja su koristila ekrane više od preporučenih sat vremena dnevno imaju nedovoljno razvijenu belu tvar u mozgu. Ista deca su postigla i slabije rezultate na kognitivnom testu pre MR-e.

Nuačnici kažu da je ovo otkriće uznemirujuće iz razloga što bela tvar čini deo mozga koji je povezan sa stvarima poput jezičnih veština, čitanja, razumevanja i rešavanja problema.

Uz to, dečji se mozak razvija vrlo brzo do navršenih 5 godina i to čini osnovu za čitav život i daljnji razvoj zdravog mozga i njegovih funkcija.

- Tada je mozak kao sunđer i upija sve, formirajući tako snažne veze koje traju celi život - zaključio je doktor Džon Haton, vodeći autor studije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/MISS7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.