JAPANCI SE HRANE NAJZDRAVIJE, A ITALIJANI NAJGORE: Ove navike u ISHRANI naroda širom sveta je dobro usvojiti!
Japanci se hrane najzdravije, Foto: AP

gastro mapa sveta

JAPANCI SE HRANE NAJZDRAVIJE, A ITALIJANI NAJGORE: Ove navike u ISHRANI naroda širom sveta je dobro usvojiti!

Japancima se preporučuje da jedu tri do pet porcija ribe na dan. Ona je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su najbolja hrana za mozak

Objavljeno:

Nutricionista Džordž Hamlin-Vilijams proučavao je prehrambene navike širom sveta i otkrio tajnu mršavljenja.

Tvrdi da voće i povrće treba jesti sedam, a ribu tri puta na dan.

S obzirom na to da je stopa gojaznosti u Velikoj Britaniji deset puta veća nego u zemljama poput Kine, nutricionista iz klinike The Hospital Group u Notingemu počeo je istraživati njihove prehrambene navike kako bi video šta oni rade drukčije.

Osim toga, analizirao je loše navike nekih zemalja. Jedan od najzdravijih jelovnika, prema Hamlin-Vilijamsu, je u Kini. Iako jedu sedam porcija voća i povrća na dan, što je više od preporučene doze, nutricionista smatra kako to ne može biti loše za zdravlje.

- Uz tu dozu definitivno ćete imati energije za celi dan i osećati se sito - kaže Britanac.

Kao lošu naviku Kineza ističe dodavanje previše soli.

- S druge strane, u kineskoj kuhinji ima hrane poput sojinog sosa. U njemu je neverovatno visok udeo soli - rekao je i dodao kako zbog prevelike konzumacije soli može doći do visokog krvnog pritiska.

To može izazvati i moždani, srčani udar i bolesti bubrega. Pohvalio je i Japance i smernice njihovih nutricionista.

foto: Profimedia

- Njima se preporučuje pojesti tri do pet porcija ribe dnevno. Taj trend se iz Japana proširio po ostatku sveta, pa su ga tako prihvatili i u Keniji i Maleziji - tvrdi nutricionista.

Što se tiče loših prehrambenih navika, istaknuo je Italiju. Njihova prehrana obiluje ugljenim hidratima, a prosečni Italijan pojede dve do tri porcije hleba dnevno.

- To je previše, s obzirom na to da se često radi o belom hlebu. Dobra zamena je integralno brašno. Osim toga, Itlijani tvrde da je zdravo pojesti jedan keks dnevno. Pokušavaju ograničiti konzumaciju slatkih poslastica, ali njihove smernice su nejasne budući da su neki keksi prekriveni dodatnim šećerom ili čokoladom - govori.

Dodaje kako je teško proceniti za koje kekse se može reći da su zdravi, pa bi to moglo promovisati prejedanje pogrešnim vrstama namirnica.

Što se tiče grčke prehrane, takođe je bio oprezan.

- Ulje može biti zdravo, ali zbog pripreme to može varirati. Mnogi ljudi ne slede recept, pa preteruju s uljima, što je pogrešno - ističe nutricionista.

U Keniji se preporučuje prekomerno korištenje fermentiranog mleka.

- Fermentirano mleko može sniziti krvni pritisak. No treba biti oprezan jer bi prekomernom konzumacijom mogao postati prenizak za one koji pate od niskog krvnog pritiska - zaključuje.

Brazil - samo prirodno

U Brazilu jedu većinom neprerađenu hranu. To je dobra navika jer je prerađena hrana puna šećera i soli. Umesto rafinisanih ugljienih hidrata, kao što su oni iz belog hleba, pojedite zdrave ugljene hidrate poput voća, povrća i krompira.

Japan - više ribe za zdravo srce

Japancima se preporučuje da jedu tri do pet porcija ribe na dan. Ona je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su najbolja hrana za mozak. Nutricionista dodaje da oni koji je redovito jedu imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara i razvoja bolesti srca.

foto: Shutterstock

Norveška - jedite više peradi

Iako crveno meso ne treba potpuno izbaciti iz prehrane, bolje je jesti perad, kao u Norveškoj. Tamo crveno meso jedu u malim porcijama dva do tri puta nedeljno jer je dokazano da povećava rizik za rak debelog creva. Isto tako, povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Kina - voće i povrće

Kinezi jedu sedam porcija voća i povrća na dan. Iako to može zvučati puno, ta doza drži ljude sitima celi dan. Voće i povrće su puni vitamina, minerala i folne kiseline, koja smanjuje razinu homocisteina u krvi, koji izazivaju koronarnu bolest srca.

foto: Filip Plavčić

Grčka - premasna hrana

Grci preporučuju masnu hranu jednom do dva puta nedeljno. Iako je ulje sastavni deo mediteranske prehrane, priprema u ulju može biti opasna. Nutricionista tvrdi kako se mnogi ne pridržavaju pravila o pripremi, pa u recepte stavljaju previše ulja.

Italija - previše ugljenih idrata

Italijanima se preporučuju dvije do tri porcije hleba na dan. To je previše, posebno ako se radi o belom hlebu. Kao alternativu uzmite integralno brašno. U Italiji se smatra da je zdravo pojesti keks na dan, a nutricionista tvrdi da je to previše.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.