AKO STE IZVADILI ZUB, NE OČAJAVAJTE: Stomatolozi otkrili da se on može ISKORISTITI na neverovatan način!
Zubi se često kvare, Foto: Profimedia

nove tehnologije

AKO STE IZVADILI ZUB, NE OČAJAVAJTE: Stomatolozi otkrili da se on može ISKORISTITI na neverovatan način!

Tehnologija napreduje u smislu novih materijala za estetsku stomatologiju i novih aparatura

Objavljeno:

Smatra se da gubitak zuba pogađa starije osobe, ali u poslednjih nekoliko godina mlađe generacije sve ćešće gube zube.

Najčešći uzroci su loša higijena zuba, infekcija desni, parodontalna bolest, ali I loša ishrana. Srećom, danas postoji mnogo mogućnosti za rešavanje ovih problema.

Tehnologija napreduje u smislu novih materijala za estetsku stomatologiju i novih aparatura. U pitanju je napredni aparat koji pretvara sopstveni zub pacijenta u autograft materijal.

- U domenu oralne hirurgije imamo različite alatke i pomoćna sredstva koja pomažu oralnim hirurzima u unapređenju njihovog rada. Konkretno, postoji novi aparat koji izvađen zub zbog posledice karijesa, paradontopatije ili zbog viška zuba, koristi se za dobijanje kosti koja se stavlja kako bi se nadomestilo ono što pacijentu nedostaje - za B92 govori dr Jelena Prokopijević, stomatolog i stručni konsultant .

Postoje brojna istraživanja koja dokazuju biologiju ove aparature, tako da se očekuje u Srbiji kao pomagalo u radu, a pacijenti će biti zadovoljniji jer će njihov zub biti korišćen opet da bi se nadomestio prostor. Istraživanja pokazuju da se kost vrlo brzo integriše u tkivo, ističe dr Jelena Prokopijević i dodaje:

- Obično kad se stavlja veštački materijal neophodno je da prođe devet meseci da bi se integrisao, a sada treba tri do četiri meseca.

Pravljenjem koštanog grafta od sopstvenog ekstrahovanog zuba pacijenta omogućena je istovremena primena i grafta i postavljanje implantata. Potrebno vreme za primenu grafta je do 35 minuta.

Ovaj aparat na svetskom tržištu postoji već deset godina, a kod nas je predstavljen na Sajmu medicine i stomatologije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.