RAZBIJEN VELIKI MIT O TESTENINI: Svi smo mislili da GOJI, ali istraživanje je pokazalo nešto SKROZ DRUGAČIJE
Svi vole testenine, Foto: Profimedia

SVI JE OBOŽAVAJU

RAZBIJEN VELIKI MIT O TESTENINI: Svi smo mislili da GOJI, ali istraživanje je pokazalo nešto SKROZ DRUGAČIJE

"Studija je utvrdila da testenina nije pridonela povećanju telesne težine ni povećanju masti"

Objavljeno:

U zadnje su vreme jako popularne dijete s niskim nivoom ugljenih hidrata, poput dijeta Whole30 i Keto, a mnogi pretpostavljaju da, ako žele da smršaju, treba da izbegavaju testenine i druge rafinisane ugljeno-hidrate.

Ali, prema novom kanadskom istraživanju ta je pretpostavka neutemeljena.

Istraživanje su sproveli kanadski lekari iz bolnice St. Majkl i objavljeno je u BMJ Openu, a u njemu su ispitani zaključci iz 30 različitih nasumično odabranih ispitivanja u kojima je ukupno 2488 učesnika oko tri puta nedeljno jelo testeninu umesto drugih ugljenih hidrata, dok su istovremeno držali neku od dijeta s niskim glukemijskim indeksom.

Inače, dijete s niskim glukemijskim indeksom temelje se na tome da se namirnice rangiraju prema brzini kojom ih telo razgrađuje da bi stvorilo glukozu. Među takve namirnice spada i testenina, što znači da manje povećava nivo šećera u krvi nego većina ostalih rafinisanih ugljenih hidrata, poput npr. pirinča i belog hleba..

Ljudi koji su učestvovali u studiji jeli su prosečno 3,3 porcije testenine nedeljno umesto drugih ugljenih hidrata, a sve su porcije bile otprilike jednake, oko pola šoljice kuvane testenine. Lekari su otkrili da su učesnici u 12 nedelja izgubili oko pola kilograma.

- Studija je utvrdila da testenina nije pridonela povećanju telesne težine ni povećanju masti - rekao je njen glavni autor, klinički naučnik iz Centra za kliničku ishranu i modifikaciju rizika, dr. Džon Sievenpiper.

- Zapravo se čak pokazao i mali gubitak kilograma. Čini se dakle da testenina, suprotno opštem mišljenju, može biti deo zdrave ishrane, poput ishrane u dijetama sa niskim glukemijskim indeksom. U kontekstu ishrane s niskim glukemijskim indeksom, testenina ne utiče negativno na apsorpciju, pa čak smanjuje telesnu težinu i telesni indeks mase - stoji u zaključku studije, a naučnici dodaju da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li se testenina uvrstiti u ishranu zdravih dijeta, prenosi Insider.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.