NE UNIŠTAVA JETRU SAMO ALKOHOL: Ovih 8 NAVIKA su SMRT za ovaj vitalni organ!
Sačuvajte jetru, Foto: Profimedia

dobro je znati

NE UNIŠTAVA JETRU SAMO ALKOHOL: Ovih 8 NAVIKA su SMRT za ovaj vitalni organ!

Na ovoj listi nećete naći alkohol - to je previše očigledno

Objavljeno:
  • 20

Često zaboravljamo kako je upravo ovo jedan od organa koji je za život važan i kako ima važne funkcije za organizam.

Istaknimo i kako je jetra najveća žlezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati.

Na ovoj listi nećete naći alkohol - to je previše očito. Međutim, postoje popularne navike koje će, nakon mnogo godina, dovesti do slabe ili bolesne jetre.

Nepravilna ishrana

Kao što u planer upisujete sastanke, dogovore i druge obaveze, tako postavite i fiksno vreme za jelo! Jednostavno u to doba dana na pola sata budite nedostupni za bilo šta drugo. Naravno, taj plan prilagodite svom dnevnom ritmu. Međutim, najbolje bi bilo kada biste jedite 4 do 5 malih obroka dnevno, umesto, kako ste to možda do sad činili - doručak "s nogu" i obilna večera.

Recimo: 8:00 - doručak, 11:00 - užina, 13:00 - ručak, 16:00 - popodnevna užina, 19:00 - večera.

Istu stvar jedete uvek iznova

Ishrana bi trebala osigurati telu sve neophodne hranljive tvari. Pre svega, bilo bi važno da sadrži dovoljno dijetalnih vlakana prisutnih uglavnom u povrću, gustoj kaši i proizvodima od žitarica. Drugo, ne zaboravite na antioksidanse, vitamine i minerale... Naći ćete ih u povrću i voću. I treće što ne smemo zaboraviti su nezasićene omega-3 masne kiseline kojima obiluje plava morska riba, ali i neki orašasti plodovi i semenke.

Konzumirate prženu hranu svaki dan

Najpoželjniji oblici termičke obrade su kuvanje u vodi i na pari, pečenje uz mali dodatak masti i pečenje bez masnoće. Ne preporučuje se duboko prženje. Pokušajte se odreći majoneza, margarina, maslaca, punomasnih mlečnih proizvoda. Umesto toga obrok obogatite povrćem.

Jedete previše masti i jednostavne šećere

Životinjske masti treba smanjiti: ​​mast, masne delove svinjetine i govedine, masno meso, pavlaka i maslac nikako nisu dobri za jetru jer podižu nivo lošeg holesterola u krvi. A to, pored jetre, loše utiče i na srce. Isključite i kolačiće, slatkiše, zaslađena pića. Količina šećera u ishrani treba biti do 10% njene energetske vrednosti, odnosno na 2000 kcal tek 50 grama.

Neaktivni ste

Provedite najmanje 30 minuta dnevno radeći neku fizičku aktivnost. Vežba i bilo koja druga fizička aktivnost (radovi u vrtu, šetnja, čišćenje i sl.) pozitivno utiču na funkcioniranje ne samo probavnog trakta i jetre, već i celog organizma, njegove efikasnosti i opšte dobrobiti.

Neumereno konzumirate kafu

Kafi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Na takvom skliskom terenu najsigurnije je biti umeren, kako bi organizmu osigurali potencijalne pozitivne učinke, ali i sprečili negativne učinke. Kafa se tokom uzgoja neretko tretira velikim količinama pesticida, a tokom prženja kafe nastaju karcinogeni produkti. Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne spojeve u jetri tijekom detoksikacije. Poznata je i priča o književniku Geteu, koji je obožavao kafu u mladosti, a kada je ostario nije je podnosio. Biohemijska pozadina priče o Geteu krije se u "iscrpljenosti jetre", odnosno u smanjenom nivou enzima koji su potrebni u razgradnji kofeina. Ova pojava česta je u osoba starije dobi, a pridružuje joj se i smanjena funkcija bubrega, te se tvari koje valja izbaciti iz organizma zadržavaju duže nego u mlađih osoba.

Previše kafe nije dobro za jetru
Previše kafe nije dobro za jetru foto: Shutterstock

Koristite oralnu kontracepciju

Jetra žene koja ima manjak vitamina B grupei/ili proteina teže pretvara estrogen u netoksičnu formu - estriol, te ostaje u formi za jetru toksičnog estradiola. Povišen nivo estradiola povezuje se s emocionalnim poremećajima, poput nestabilnog raspoloženja i opsesivno-kompulsivnog ponašanja.

Redovito pijete lekove

Lekovi opterećuju jetru, budući da predstavljaju strane i neprirodne tvari za organizam. Ove tvari teraju jetru na "prekovremeni rad", te se preporučuje selektivan pristup lekovima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media