SUVA KOŽA MOŽE DA GOVORI DOSTA O VAŠEM TELU! Ukoliko je imate, možda bolujete od OVOGA!
Koža, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

SUVA KOŽA MOŽE DA GOVORI DOSTA O VAŠEM TELU! Ukoliko je imate, možda bolujete od OVOGA!

Da li ste znali da prvi simptom oboljenja štitne žlezde može da se ispolji na koži?

Objavljeno:

Suva koža obično je bezopasna i lako se tretira kada počnete redovno da nanosite sredstva za hidrataciju.

Ali, šta ako koža i dalje ostaje suva, a uz to i svrbi bez obzira na to koliko je hidrirate? Ako nikako ne možete da se rešite suve kože, a probleme s kožom prate drugi neobični simptomi čiji vam uzrok nije jasan, posetite lekara, jer u tom slučaju suva koža može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema, poput sledeća tri:

Dijabetes

Nije neobično da se dijabetes manifestuje i na koži. Kada je nivo šećera u krvi hronično visok, telo mnogo brže gubi tečnost zbog čega koža postaje dehidrirana.

Dijabetes takođe može da poremeti sposobnost normalnog znojenja, čime se takođe smanjuje vlažnost kože. U slučajevima kada je koža izrazito suva, pukotine na koži mogu da postanu podložne bakteriji koja se hrani glukozom i tako i potencijalno opasnim infekcijama.

Hipotireoza - usporeni rad štitne žlezde

Štitna žlezda proizvodi hormone koje omogućavaju telesnim ćelijama da rade ujednačenim ritmom. Kada nivo hormona postane previše nizak, i sve ostalo počne da se usporava, što može biti praćeno konstantnim osećajem hladnoće, bržim umaranjem, lakšim zaboravljanjem, osećajem depresije i zatvorom.

S obzirom na to da hormoni štitne žlezde imaju receptore u koži i omogućavaju da nove ćelije konstantno zamenjuju one odumrle, koža može da postane suva, hrapava i da se ljušti.

Da li je reč o hipotireozi ustanoviće se krvnim testovima, a ukoliko se ona dijagnostikuje, verovatno će biti potrebni lekovi kako bi hormoni opet došli u ravnotežu. U lečenju hipotireoze pomoći će i povećani unos hrane koja sadrži veće količine joda, selena i cinka.

Bolest bubrega

Veliki broj ljudi ima probleme s bubrezima, a da to ni ne znaju, jer simptome poput konstantnog umora, otežane koncentracije, problema sa spavanjem, učestalog mokrenja i podbulosti povezuju s drugim stanjima.

Suva koža koja svrbi - što se događa kada bubrezi više ne mogu da održavaju pravilnu ravnotežu minerala i hranljivih materija u krvi, još jedan je znak koji se lako previdi.

Bolesti bubrega dijagnostikuju se testom mokraće i krvi. Naročito je važno raditi godišnje analize ako je osoba pod povećanim rizikom od bolesti bubrega, odnosno ako ima visok pritisak, dijabetes, porodičnu anamnezu bolesti bubrega i više od 60 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.