NAJLAKŠI NAČIN DA NAPRAVITE DOMAĆI AJVAR U STANU! Uz pomoć ovih TRIKOVA neće biti MUKE!
Domaći ajvar, ilustracija, Foto: Printscreen

JESENJE ČAROLIJE

NAJLAKŠI NAČIN DA NAPRAVITE DOMAĆI AJVAR U STANU! Uz pomoć ovih TRIKOVA neće biti MUKE!

Bilo da ste se odlučili za vikend s prijateljima u prirodi ili da odete kod rođaka na selo, nipošto nemojte paliti vatru na terasi, makar ove zime ostali bez ajvara...

Objavljeno:

Pre nekoliko godina, na Novom Beogradu, u bloku 44, izbio je požar. Na sreću sve se završilo bez povređenih, i bez veće materijalne štete.

Kako je naknadno utvrđeno, uzrok požara bio je pečenje paprika na terasi. Možda jeste čudno, ali zašto bi neko, pitamo se, palio vatru na terasi?

Za pravi ukus ajvara potreban je dim!

Za ajvar ima raznih recepata, neko ga pravi s plavim patlidžanom, neko ga melje, neko cepa, ali svako prvo mora da ispeče paprike. Moramo se složiti oko toga da je za onaj pravi ukus ajvara potreban dim. Paprike nije dovoljno samo ispeći, one se moraju ispeći na vatri, i dobro nadimiti. Ukoliko ne živite u kući s dvorištem ovo može biti problem, jer osim ako vam komšije nisu Indijanci, koji bi eventualno razumeli vaše dimne signale, logorska vatra na terasi definitivno nije dobra ideja.

Postoje neka pravila ponašanja i važe za sve!

Možda zato što se jednostavno nema novca za kvalitetan domaći ajvar, ljudi po starom, dobrom običaju, ''uzmu papriku u svoje ruke'', pa makar na terasi. Iako Beograd jeste urbana sredina, kad je građanska svest u pitanju, primećuje se nedostatak jasne, urbane ideologije. Neretko se dešava da, samo malo izvan strogog centra grada, neko ''okrene'' prase ispred zgrade.

Nađite zgodno mesto za roštilj

Pečenje paprika i pravljenje ajvara može biti zabavno. Možete jedan jesenji vikend pretvoriti u izlet na Adi Ciganliji, Košutnjaku, ili kod prijatelja koji ima dvorište i, uz roštilj, baciti na vatru i paprike. Kada su paprike pečene, i pritom dobro nadimljene, sledi najteži deo posla, koji je svakako lakše obaviti u društvu, ljuštenje. Ostatak poduhvata možete nastaviti i kod kuće, bez straha da će se vaš, ili stan vašeg komšije, zapaliti.

Postoji rešenje

Ako pravite lučane paprike ili vam treba neka manja količina pečenih paprika, možete ih ispeći na ringli ili u rerni. Dovoljno je preko ringle, ili rešetke u rerni, staviti aluminijumsku foliju, koju ćete posle pečenja, zajedno sa ostacima paprike koja se za nju zalepila, baciti u kantu za đubre. U rernu bi trebalo staviti i pleh ispod rešetke, jer će iz paprika, tokom pečenja, curiti voda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.