POTREBNO JE TAČNO 3 ŠOLJICE KAFE ZA DAN! Ukoliko ih popijete, vašem telu se dešavaju VELIKE PROMENE!
Kafa, ilustracija, Foto: Shuterstock

ZANIMLJIVO

POTREBNO JE TAČNO 3 ŠOLJICE KAFE ZA DAN! Ukoliko ih popijete, vašem telu se dešavaju VELIKE PROMENE!

Kafa, ipak, osim za trudnice, ima brojna pozitivna delovanja na zdravlje, a istraživanja su pokazala da je dovoljno popiti do tri šoljice dnevno!

Objavljeno:

Istraživanja su pokazala da kahveol i kafestol, jedinjenja u kafi, utiču na smanjenje upalnih procesa i predstavljaju jednu od najboljih zaštita od pojave raka.

Osobe koje piju kafu, žive duže, pokazala su brojna istraživanja

Istraživanje kineskih lekara pokazalo je da ispijanje više od dve šoljice kafe dnevno tokom trudnoće može štetiti razvoju bebine jetre i da uzrokuje da dete posle oboli od masne jetre i dijabetesa tipa 2.

Naučnici su utvrdili da kofein smanjuje nivo hormona bitnih za razvoj jetre.

Kafa, ipak, osim za trudnice, ima brojna pozitivna delovanja na zdravlje, a istraživanja su pokazala da je dovoljno popiti do tri šoljice dnevno.

Produžava život - Osobe koje piju kafu, žive duže, pokazala su brojna istraživanja. Studije su pokazale da osobe koje piju kafu, imaju za 14 posto manji rizik od prerane smrti izazvane različitim oboljenjima nego osobe koje je ne piju.

Prija jetri - Iako u trudnoći može oštetiti razvoj bebine jetre, kafa, inače, prija ovom organu - znatno smanjuje rizik od nastanka raka jetre. Istraživanja su pokazala da kahveol i kafestol, jedinjenja u kafi, utječu na smanjenje upalnih procesa i predstavljaju jednu od najboljih zaštita od pojave raka.

Smanjuje rizik od dijabetesa - Ljubitelji kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tip 2. Unosom svake nove šoljice kafe tokom dana povećava se procent zaštite od nastanka ove bolesti. Kafa sadrži hlorogenu kiselinu, koja poboljšava metabolizam glukoze i pojačava osjetljivost na inzulin, kao i kofeinsku kiselinu.

Podiže pritisak, ali čuva srce - Veći unos kofeina podiže krvni pritisak i homocisetin - dva faktora koja utiču na pojavu oboljenja srca. Na duže staze, kafa nije povezana sa stvaranjem srčanih problema. Kofein u energetskim i gaziranim pićima mnogo je opasniji za srce, jer se sporije obrađuje tokom metaboličkih procesa.

Povećava fizičku sposobnost – Osim za sagorevanje masnoća, kofein je zaslužan i za bolje fizičke sposobnosti. Povećava nivo adrenalina koji organizam stavlja u stanje akcije. Kofein utječe na razlaganje masnoća koje dospevaju do mišića i tako organizam dobija energiju za rad.

Protiv depresije - Depresija znatno utieče na smanjenje kvaliteta života. Istraživanja su pokazala da žene koje piju do tri šolje kafe dnevno, imaju za 20 posto manji rizik od pojave depresije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.