NERVOZNI STE? Metoda 54321 pomaže da se vratite u stvarnost. Kada je PROBATE oduševićete se
Anksioznost, Foto: Profimedia

savetujemo

NERVOZNI STE? Metoda 54321 pomaže da se vratite u stvarnost. Kada je PROBATE oduševićete se

Metoda pomaže osobama koje pate od anksioznosti

Objavljeno:

Kad nervoza preti duševnom miru teško je ostati pri sebi. Ali, jedna mindfulness metoda, koju koristi više psihologa, pomaže anksioznim ljudima da zaborave negativne misli. Metoda 5-4-3-2-1 je jednostavna, ali učinkovita metoda, za ponovno uspostavljanje kontrole nad umom kada preti nervoza, a sastoji se od brojanje unatrag počevši od broja pet. Metoda pomaže osobama koje pate od anksioznosti, da se vrate u stvarnost, oslanjajući se na pet čula - vid, sluh, dodira, miris i ukus.

Prvi korak se sastoji u tome da osobe pogledaju oko sebe i identifiikuju pet stvari koje trenutno mogu videti. Zatim, treba identifikovati četiri stvari koje čuju, tri stvari koje mogu osetiti (to može biti bilo što, od stopala do prstena na prstu), dve stvari koje mogu namirisati i jednu stvar koju mogu okusiti.

Ovi koraci mogu se napraviti i brzo, a učinkovitost metode je široko potvrđena.

- Usmeravanje pažnje na čula vraća nas u sadašnjost, a brojanje predmeta ne dopušta našim mislima da odlutaju - rekla je Ellen Hendriksen, psiholog i autorka knjige 'How To Be Yourself'.

Takođe, i 'Mayo Clinic Health System' predlaže ovu vežbu za umanjivanje osećaja anksioznosti, jer vežba pomaže preusmeriti fokus na trenutna zbivanja i odvraća od negativnih misli koje uzrokuju osećaj teskobe.

Ova metoda koja se oslanja na čula, osim anksioznosti, pomaže i kod lečenja depresije, poremećaja zavisnosti, ublažavanja stresa i kod niskog krvnog pritiska.

Dakle, sedeći put kada osetite anksioznost, usredsredite se na ono što možete videti, osetiti i dodirnuti i tako zanemarite negativne misli koje lutaju u vašoj glavi, prenosi Independent.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.