AKO JEDETE SAMO 2 JABUKE DNEVNO, U VAŠEM ORGANIZMU ĆE SE DESITI ČUDO! Ovi organi će se PREPORODITI
Jabuka je jako zdrava, Foto: AP

ZDRAVA ISHRANA

AKO JEDETE SAMO 2 JABUKE DNEVNO, U VAŠEM ORGANIZMU ĆE SE DESITI ČUDO! Ovi organi će se PREPORODITI

Hemijske veze u jabukama, kažu naučnici, deluju poput antioksidansa

Objavljeno:

Hemikalije prisutne u jabukama navodno mogu da doprinesu smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što usporavaju nakupljanje lošeg holesterola u telu.

Čaša i po soka od čiste jabuke ili dve voćke na dan vode zdravijem srcu, stoji u studiji objavljenoj u časopisu 'American Journal of Medicinal Food'.

Hemijske veze u jabukama, kažu naučnici, deluju poput antioksidansa u crvenom vinu i čaju koji pomažu u sprečavanju začepljenja arterija holesterolom.

Stručnjaci su od ranije znali da jedenje voća i povrća smanjuje rizik od bolesti srca, ali studija Medicinskog centra pri univerzitetu u Kaliforniji u SAD-u pokazala je prednosti aktivnih veza u jabukama, poznatih kao fitonutrijenti.

U kliničkoj studiji zdravi ljudi pili su čašu i po (oko 3,5 dl) 100-postotnog soka od jabuke svaki dan ili su pojeli dve jabuke. Vreme potrebno da holesterol oksidira, odnosno razgradi se u telu, ubrzalo se za 20 posto nakon samo šest nedelja.

Jabuka ima cele godine
Jabuka ima cele godine foto: Profimedia

Urađena je još jedna studija na ovu temu i to na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu u SAD-u. U istraživanju je učestvovalo 160 žena u menopauzi koje su svaki dan jele suve jabuke, oko 75 grama. Nakon tri meseca nivo lošeg holesterola u telu im se smanjio, a nastavio je da opada i nakon šest meseci, prenosi 1mhealthtips.com.

- Jabuka ima veliku ulogu u prehrambenoj industriji. Pektin jabuke osnova je brojnih proizvoda dok se sok jabuke smatra najtraženijim. U dijetetici se jabuka smatra 'zlatnom namirnicom' jer je možemo uvrstiti u jelovnike svih starosnih grupa (dece, sporistaa, starijih osoba, planinara...), a kod brojnih dijetalnih jelovnika siguran je odabir kod rekonvalescenata, dijabetičara i slično - pojasnila je za 24 sata Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.

- Po ceni je prihvatljiva te dostupna tokom cijele godine. Kada se pogleda sastav valja istaknuti 10 posto šećera te visok sadržaj vitamina C, A, i nekih vitamina B grupe. Pektin i vlakna čuvaju od raka debelog creva dok antioksidansi smanjuju upalne procese kardiovaskularnog sistema. Kalcijum i fosfor od posebne su važnosti za decu u razvoju jer dugoročno mogu poboljšati kvalitet kostiju i fosfora - dodala je.

Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima i prepune su vlakana, što ih čini još jednom voćkom savršenom za održavanje vitke linije. Stručnjaci savetuju da jabuke jedete s korom.

- Tako ćete u telo unijeti više vlakana i antioksidansa te postići i bolju kontrolu nad nivoom šećera u krvi.To će pak smanjiti žudnju za hranom, posezanje za grickalicama i sprečiti prejedanje - objašnjava dr. Šarad Pol iz Novog Zelanda, autor knjige 'The Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health' (Genetika zdravlja: Razumeti svoje gene za bolje zdravlje).

Trebalo bi ih ostaviti da dozru, a možda i da malo budu prezrele. Naime, ti procesi omogućavaju raspadanje hlorofila u jabukama te se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa. Takođe jabuke, sirove ili pečene, odlične su za osvežavanje daha, posebno nakon obroka prepunog luka i belog luka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.