
veliki praznik
DANAS JE POČEO GOSPOJINSKI POST I TRAJAĆE 14 DANA! Srbi u tom periodu najviše JEDU ovakvu HRANU!
Posti se na vodi i ulju
Gospojinski post počeo je danas i trajaće 14 dana. Posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.
Mi vam predlažemo šta biste mogli da spremite za doručak, ručak i večeru tokom posta.
Doručak

Sastojci za posni rolat sa povrćem:
400 g krompira, 100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice granula belog luka, 3 čena belog luka, 50 g kečapa (ili paradajz pirea), 100 g susama.
Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način: Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.
Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

Ručak
Sastojci za punjeni krompir na vodi:
2 veća krompira, 1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča, 2 kašičice ljute aleve paprike, 3 dl supe od povrća, 250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve), pola sitno isečene crvene paprike, izgnječeni čen belog luka, 2 kašike seckanog korijandera.
Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša.
Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom.
Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.
Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.

Večera
Sastojci za posne špagete na vodi:
velika glavica crnog luka, jedna šargarepa, dve kašike biljnog začina, kašičica bosiljka, posne špagete, voda.
Posne špagete na vodi se pripremaju na sledeći način:
Izrendati šargarepu, iseckati luk, dodati malo vode i prodinstati. Kada omekša, dodati dve kašike biljnog začina i kašičicu bosiljka. Obariti špagete, procediti i pomešati sa prelivom. Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja. Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Bonus video
(Espreso.co.rs/posnajela.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!