DANAS JE POČEO GOSPOJINSKI POST I TRAJAĆE 14 DANA! Srbi u tom periodu najviše JEDU ovakvu HRANU!
Gospojinski post počeo je danas i trajaće 14 dana, Foto: Profimedia

veliki praznik

DANAS JE POČEO GOSPOJINSKI POST I TRAJAĆE 14 DANA! Srbi u tom periodu najviše JEDU ovakvu HRANU!

Posti se na vodi i ulju

Objavljeno:

Gospojinski post počeo je danas i trajaće 14 dana. Posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Mi vam predlažemo šta biste mogli da spremite za doručak, ručak i večeru tokom posta.

Doručak

foto: Profimedia

Sastojci za posni rolat sa povrćem:

400 g krompira, 100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice granula belog luka, 3 čena belog luka, 50 g kečapa (ili paradajz pirea), 100 g susama.

Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način: Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.

Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

foto: Profimedia

Ručak

Sastojci za punjeni krompir na vodi:

2 veća krompira, 1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča, 2 kašičice ljute aleve paprike, 3 dl supe od povrća, 250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve), pola sitno isečene crvene paprike, izgnječeni čen belog luka, 2 kašike seckanog korijandera.

Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:

Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša.

Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom.

Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.

Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.

foto: Profimedia

Večera

Sastojci za posne špagete na vodi:

velika glavica crnog luka, jedna šargarepa, dve kašike biljnog začina, kašičica bosiljka, posne špagete, voda.

Posne špagete na vodi se pripremaju na sledeći način:

Izrendati šargarepu, iseckati luk, dodati malo vode i prodinstati. Kada omekša, dodati dve kašike biljnog začina i kašičicu bosiljka. Obariti špagete, procediti i pomešati sa prelivom. Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja. Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.

Bonus video

(Espreso.co.rs/posnajela.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.