USKORO ĆETE MOĆI DA BIRATE POL DETETA! Japanski naučnici pronašli način, ali je ovo otkriće jako OPASNO za društvo
Genetsko editovanje embriona, Foto: AP

eugenika?

USKORO ĆETE MOĆI DA BIRATE POL DETETA! Japanski naučnici pronašli način, ali je ovo otkriće jako OPASNO za društvo

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X hromozomom od one s Y hromozomom

Objavljeno:
  • 6

Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla omogućiti parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol deteta, piše Science Alert.

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X hromozomom od one s Y hromozomom.

Naime, kod sisavaca, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dvaju X hromozoma, nikad Y. No muška sperma ima jednak udeo “plivača“ koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu s kojima ih mogu razvrstati.

Naime, koristeći se hemikalijom resiquimod, usporili su spermije s X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo s 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo s 90% mužjaka.

Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu odabira pola.

- Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je spekulativna i neistražena te uključuje značajne etičke probleme, nepovezane s efikasnošću ove tehnike - rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa univerziteta Hirošima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media