BOLI VAS DONJI DEO LEĐA? Konačno je otkriven RAZLOG, ovo će vas spasiti!
Bol u leđima, Foto: Profimedia

povedite računa

BOLI VAS DONJI DEO LEĐA? Konačno je otkriven RAZLOG, ovo će vas spasiti!

Oko 80 posto odraslih pati od boli u donjem delu leđa u nekom periodu života, kažu podaci američkog National Institute of Health

Objavljeno:
  • 4

Neke epizode boli su izazvane određenim događajima, kao uganućem, traumatskom povredom ili hernijom diska. A neki put je bol suptilnijeg porekla, kao istegnuće ligamenata ili postepeno trošenje hrskavice oko zglobova, piše The Time Health.

Problem sa sakroilijakalnim zglobom, SI, mestom raskešća u bazi kičme koji povezuje kičmeni stub s kostima karlice, spada u ovu drugu kategoriju uzroka kristobolje, kaže dr David Bornstein, reumatolog i profesor na univerzitetu George Washington. “Sakroilijakalni zglob je čest uzrok boli u lumbalnom delu leđa ali nije uvek prepoznat i lekari ga zamene za druge uzroke kristobolje.”

Amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dela tela

Telo ima dva sakroilijakalna zgloba, sa svake strane kičme. Uloga tog zgloba je da amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dela tela, dok ostaje relativno stabilan. On nije kao koleno ili lakat koji se savijaju napred-nazad, nego je zglob koji se ne pomera puno, odnosno nije predviđeno da se pomera. Krut i slabo pokretan, male amplitude pokreta, predstavlja mesto povezivanja kičmenog stuba i donje polovine tela.

Minimalna pokretljivost između kostiju koje spaja stvara velike sile opterećenja koju trpe strukture ovog zgloba. Disfunkcija ovog zgloba čest je uzrok boli u donjem delu leđa, zadnjice i preponama. Pacijentima je teško duže stajati ili se penjati uz stepenice, trčati, praviti veće korake, savijati se, sedeti duže vreme, skakati. Bol može obuhvatiti i noge, prepone pa i stopala.

Žene češće pate od boli u sakroilijakalnom zglobu

Žene češće pate od boli u sakroilijakalnom zglobu nego muškarci jer su im i inače zglobovi labaviji. Povrede SI zgloba često se događa kod porođaja. Drugačiji hod i težina u trudnoći izazivaju dodatno opterećenje i mogu dovesti do preteranog trošenja zgloba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ŽivotnaDešavanja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media