ISPRAVKA: Albanci sa Kosova NISU najstrašniji borci Islamske države
Najsuroviji isisovci, albanski teroristi/Ilustracija, Foto: AP

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Albanci sa Kosova NISU najstrašniji borci Islamske države

Nije tačna vest o jedinici u Siriji

Objavljeno: 18:02h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda da je jedinica Islamske države formirana od Albanaca "nastrašnija jedinica ISIS". Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Portal Espreso preneo je tekst sa Gazete Metro o navodnom formiranju jedinice Islamske države sastavljene od Albanaca sa Kosova. Ovaj izveštaj je netačan i neproveren.

U tekstu se navodi da jedan broj Albanaca sa Kosova i Metohije koji se pridružio tzv. Islamskoj državi ratuje u Siriji okupljen u jedinicu pod nazivom „borbena grupa“ i upravo ova grupa se smatra „najstrašnijom“ zločinačkom jedinicom na sirijskim ratištima, te da se ovo "navodi u izveštaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma".

Gazetta Metro je prva objavila ovu informaciju:

“Grupa koja i dalje deluje u Siriji kao deo ISIS-a, nazvana „prodorna grupa“, poznata je kao jedina etnička grupa Kosovara. Ova grupa nastavlja rat u Siriji kao deo ISIS-a i prepoznata je kao najstrašnija grupa koja je i dalje tamo aktivna. Oni su vojno pripremljeni, a neki od njih su, prema američkoj studiji, samo stanovnici Kosova”.

Međutim, u izvještaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma se navodi: “Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Kshemati Alban je katiba (borbena jedinica) sastavljena od boraca etničkih Albanaca koji su djelovali u i oko sjeverozapadne sirijske provincije Idlib. Borci drugih nacionalnosti zapadnog Balkana i dalje se bore sa HTS-om, ali čini se da su etnički Albanci jedini iz regiona koji još uvijek upravljaju monoetničkom jedinicom sa svojom komandnom strukturom. Ovo može ukazivati na dovoljno veliki broja boraca i adekvatnu vojnu sposobnost. Istraživanja pokazuju da ti borci potiču prvenstveno iz Sjeverne Makedonije i sa Kosova".

Kosovski mediji koristili tačne informacije iz američkog izvještaja, ali su dodavali i neprovjerene informacije poput epiteta "najstrašnija grupa". Domaći mediji su zatim iskopirali i objavili te informacije, neprovjeravajući šta se zaista navodi u izvještaju američke Vojne akademije.

BONUS VIDEO:

SKINUTA OGRADA OKO ZGRADE PREDSEDNIŠTVA! Predsednik ispunio obećanje KURIR TV

(Espreso.co.rs/Gazeta Metro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.