NIKAD NEMOJTE DA SEDITE NA IVICU BAZENA! Opasnije je nego što mislite!
Bazen, Foto: Printscreen/Facebook/Sportski centar Milan Gale Muškatirović

upozorenje

NIKAD NEMOJTE DA SEDITE NA IVICU BAZENA! Opasnije je nego što mislite!

Ovakvo ponašanje je rizično i može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme

Objavljeno:

Gradski bazeni i rečna kupališta dve su najtraženije destinacije za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana, a kupači često zaboravljaju da na ovim mestima vreba veliki broj virusa.

Vlažna i topla sredina u kombinaciji pogoduju razmnožavanju i širenju bakterija, gljivica i virusa koji su uzročnici brojnih neprijatnih tegoba.

Gljivicama posebno pogoduje vlažna sredina kakva je ona na bazenima i oko njih, te lekari kao jedan od glavnih saveta za "leto bez zaraze" savetuju izbegavanje sedenja na ivici bazena u mokrom kupaćem.

- Sedenje na ivici bazena, gde su prelivne mrežice, rizično je ponašanje jer se dolazi u kontakt sa mestima gde se može očekivati veći priliv nečistoća - rekao je za RTS dr Dušan Avramović, specijalista higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje

On ističe da je ovakvo ponašanje rizično i može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Gde se sve krije opasnost?

Gljivičnim infekcijama kože i sluznice naročito pogoduju toplota i vlaga. Idealna mesta za njihov razvoj su vlažni peškiri i kupaći kostimi, ali i vlažni podovi, svlačionice, prostori za tuširanje i toaleti.

Prema navodima lekara najkritičnija je voda oko bazena kao i mesta gde se tuširamo. To je stajaća voda koja je pogodna za razvoj gljivica, a samim tim i gljivičnih infekcija, pogotovu na nogama, te lekari savetuju da je neophodno da oko bazena idete u papučama i nikako da ne sedite blizu vode.

Upravo voda puna gljivica može da dovede do brojnih infekcija intimnih delova tela ili do različith infekcija kože koje zahvataju pazuh, prepone, stopala između nožnih prstiju i sva druga mesta gde je koža oštećena. Prvo se javlja crvenilo, svrab, pa pucanje kože.

foto: Dragana Udovičić

Intimni delovi stradaju zbog mokrih kupaćih kostima i peškira

Kao jedan od "bazenskih suvenira" kod žena je i kandida. Gljivica kandida je normalni stanovnik debelog creva, a kod nekih 25 odsto žena ne daje simptome. Ali, kada dođe do pada imuniteta ili ukoliko osoba uzima antibiotike, dolazi do promene kiselosti same vagine. U tom slučaju dolazi do razvoja gljivica, a tome pogoduje i sedenje na mokrim peškirima u vlažnim kupaćim kostimima, upozorava doktor.

Simptomi infekcije su peckanje i svrab u predelu polnih organa i sekret. Zbog toga je potrebno obratiti se lekaru, jer lečenje može da potraje malo duže.

Infekcije kože

U kontaktu iziritirane kože i bakterija kojih ima i u bazenima i u jezerima može doći do ozbiljne infekcije koja zahteva dermatološko lečenje. Da biste sprečili širenje infekcije, telo nikada ne trljajte peškirom, već višak vode blago pokupite čistim mekim peškirom.

Gljivične infekcije kože koje nastaju kao posledica problema prilikom kupanja u bazenima najčešće zahvataju pazuh i prepone, a prepoznaju se po crvenilu, svrabu i ispucaloj koži. Leče se pojačanom higijenom i antimikoticima koje će vam prepisati lekar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.