JEDNOSTAVAN TRIK DA ZAŠTITITE VAŠE UŠI TOKOM KUPANJA: Na ovaj način sprečićete infekcije!
Pomoću ulja možete da zaštitite vaše uši, Foto: Profimedia

sjajan predlog

JEDNOSTAVAN TRIK DA ZAŠTITITE VAŠE UŠI TOKOM KUPANJA: Na ovaj način sprečićete infekcije!

Za uho u kojem nismo intervenisali te ima normalan cerumen, voda koja zaostaje nakon plivanja ne predstavlja nikakav problem

Objavljeno: 15:52h

Zaštita uha od bilo kakvih bakterijskih, virusnih ili gljivičnih oboljenja podrazumeva redovnu negu i očuvanje cerumena, a upravo to najbolje pomaže kod zaštite uha prilikom plivanja, kupanja i drugih aktivnosti u vodi.

- Cerumen ima zaštitnu ulogu i oblaže slušni kanal. On nastaje lučenjem žlezda smeštenih u prolazu između vanjskog i unutrašnjeg uha. No u želji da dobro očiste uho, pojedinci u njega guraju štapiće s vatom. Čišćenjem i vađenjem cerumena uho postaje podložno infekcijama. Dodatno, guranjem štapića cerumen se gura dublje u uho zbog čega nastaje čep. U dodiru s vodom on nabubri pa se uho dodatno opterećuje, a u konačnici štapići mogu izazvati povrede kad se njima zagrebe koža slušnog kanala ili, pogotovo kod dece, kad se štapić gurne preduboko i ošteti bubnjić - pojašnjava dr. med. Iva Planinić Malbašić, specijalistica otorinolaringologije u Klinici za dečje bolesti Zagreb.

Za uho u kojem nismo intervenisali te ima normalan cerumen, voda koja zaostaje nakon plivanja ne predstavlja nikakav problem.

- Ljudi mogu osećati laganu neprijatnost, no voda nakon nekog vremena ispari i više nema nikakvih tegoba. No budući da je reč o delu tela u kojem je toplo i vlažno, ako je oštećen cerumen to je idealna podloga za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. Bez cerumena uho nema sposobnost borbe protiv mikroorganizama koji se onde razvijaju. U tom slučaju početni simptomi su svrab i osećaj neprijatnosti, zatim punoća ili zujanje u ušima, a na kraju je posebno neugodna i snažna bol - pojašnjava dr. Planinić Malbašić.

Uljne kapi stvaraju štit pa voda neće "zaglaviti" u vašem uhu

Stoga preporučuje odraslima i deci sprečavanje mogućnosti da voda uopšte uđe u uho. To može biti kupovinom čepića za uši za plivanje, ali i drugim zaštitnim sredstvima.

- U apotekama danas ima veliki izbor uljnih kapi različitih proizvođača i cenovnog ranga. Preventivno, pre ulaska u more ili vodu možete ih nakapati kako bi se stvorio zaštitni sloj u uhu pa onda voda klizi preko toga i ne može da se zadrži u uhu, a samim time izbegava se osećaj neprijatnosti i kasnijih komplikacija. Preporuka je takođe da se u uho ništa ne gura jer se u tom slučaju stanje može samo dodatno pogoršati. Nakon kupanja uho treba nežno obrisati peškirom izvana koliko je to moguće, a ostalo će ispariti samo -savetovala je dr. Planinić Malbašić.

U slučaju infekcije i po preporuci otorinolaringologa upala se može lečiti kapima za uho u kombinaciji s kortikosteroidima, a ponekad i antibioticima. U tom vremenu važno je pažljivo čuvati uho od vode kako se infekcija ne bi zakomplikovala.

- Ovom su problemu podjednako skloni odrasli i deca. Nekad su nam pacijenti zbog vode u uhu i upala koje usled njih nastaju dolazili uglavnom u letnjim mesecima, a budući da je danas na raspolaganju više bazena i mogućnosti kupanja, pacijenti nam dolaze tokom čitave godine - zaključila je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.