SVI BACATE SEMENKE IZ LUBENICE! Kada budete PROČITALI zašto su KORISNE nikada više nećete nijednu ispustiti
Lubenicom do boljeg zdravlja, Foto: Filip Plavčić

zdravlje!

SVI BACATE SEMENKE IZ LUBENICE! Kada budete PROČITALI zašto su KORISNE nikada više nećete nijednu ispustiti

Da bi iskoristili njihove pogodnosti za zdravlje i lepotu, nije ih dovoljno samo progutati cele dok jedete lubenicu

Objavljeno:

Semenke lubenice u našim krajevima se uglavnom bacaju, dok su, recimo, na Tajlandu vrlo cenjene i važan su prehrambeni proizvod. Ljudi ih tamo rado jedu, ali ih i izvoze širom sveta - sveže, sušene ili u obliku praha.

Na primer, vrećica sa nešto više od 100 grama osušenih i usitnjenih semenki za čaj na Amazonu se prodaje za 13 dolara.

Da bi iskoristili njihove pogodnosti za zdravlje i lepotu, nije ih dovoljno samo progutati cele dok jedete lubenicu, jer će tako samo proći kroz creva bez da se iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je usitniti ili izgristi i tako pojesti.

Možete ih samleti u prah koji se kasnije dodaje jelima, sokovima, itd. Ili, ispeći na plehu i tako grickati. Ako ih osušite i usitnite, dobit ćete odličan čaj.

Evo zašto ih je dobro jesti:

Sadrže važne aminokiseline

U njima se nalaze arginin, lizin, glutaminska kiselina, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše telo ne može proizvesti samo. One su važne, recimo arginin poboljšava rad metabolizma i pospješuje seksualno zdravlje kao i zdravlje srca.

Bogate su magnezijem, likopenom, itd.

Sto grama semenki lubenice sadrži 139 posto preporučenih dnevnih potreba (RDA) za magnezijum. To je mineral važan za mnoge stvari, između ostalog za zdravlje kardiovaskularnog sastava i normalizaciju krvnog pritiska.

Likopen je važan antioksidans kojim semenke lubenice, takođe, obiluju. Dobar je za zdravlje srca te za mušku plodnost. U njima je i mnogo vitamina B skupa kao što su niacin, folat, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

Odlične su za lepu kožu i kosu.

Grickanje ovih semenki poboljšaće izgled vaše kože koja će postati sjajnija, izgledaće zdravije i sporije će stariti. U njima ima masnih kiselina koje imaju sposobnost hidratizacije, učvršćivanja i omekšavanja kože te je štiti od akni i drugih kožnih problema.

Od njih će vam zablistati i kosa - postaće zdravija, jača i sjajnija. Semenke lubenice sadrže i bakar koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta zaduženog za boju kože i kose.

RECEPT ZA ZDRAVI NAPITAK

U litri vode prokuvajte 30-tak semenki, oko deset minuta. Ohladite, procedite i pijte tu tečnost. Ovaj napitak je dobar u odbrani tela od bakterija te za čišćenje bubrega od kamenca i peska.

NAPRAVITE ZDRAVE GRICKALICE

Prvo ih osušite pa pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno dodajte malo vode u kojoj ste rastopili so. Ovako pripremljene koštice su vrlo ukusne grickalice.

Zdrav je i beli deo lubenice

U belom delu lubenice, koji se nalazi uz samu koru i najčešće završi u smeću, nalazi se obilje vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova.

- U belom delu lubenice su pozamašne količine citrulina koje reagiuju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem te jača cirkulaciju - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionista Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.