OD KAFE SE MRŠAVI! Jednu vrstu masti SPALJUJE KAO OD ŠALE!
Kafa pomaže pri sagorevanju masnih naslaga, Foto: Shuterstock

omiljeni napitak

OD KAFE SE MRŠAVI! Jednu vrstu masti SPALJUJE KAO OD ŠALE!

Kafa ima neverovatna dejstva

Objavljeno:

Ukoliko pijete šoljicu kafe, ona vam može pomoći pri sagorevanju masti i mršavljenju, pokazala su najnovija israživanja.

Naučnici su otkrili da ispijanjem šoljice kafe, ona može podstaći "smeđu mast", koja sagoreva kalorije kako bi se stvorila telesna toplota, jer se tako gubi kilaža.

Tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Notingemu istražuju da li postoji zamena za kofein koje će takođe davati slične rezultate.

Profesor Mišel Simon, koji je vodio istraživanje, rekao je da je ovo prvo istraživanje koje pokazuje kako kafa utiče na smeđu mast kod ljudi.

- Smeđa masnoća deluje na drugačiji način od ostalih masnoća u telu i proizvodi toplinu spaljivanjem šećera i masti, često kao odgovor na hladnoću - objasnio je.

Dodao je da povećanje aktivnosti smeđe masti pospešuje kontrolu šećera u krvi, i uravnotežuje količinu masti u krvi. Nastavlja da je ovo prvo istraživanje koje je sprovedeno na ljudima.

- Potencijalne posledice naših rezultata su prilično velike, budući da je gojaznost glavni zdravstveni problem današnjeg društva, a imamo i rastuću epidemiju dijabetesa. Smeđa masnoća može da bude potencijalno rešenje.

Smeđa mast - takođe poznata kao smeđe masno tkivo (BAT) - razlikuje se od 'bele masti' u telu, koja nastaje kao rezultat viška kalorija. Stručnjaci kažu da ljudi s nižim indeksom telesne mase (BMI) imaju veću količinu smeđe masti.

Istraživači, pišući u časopisu Scientific Reports, najpre su koristili matične ćelije kako bi videli da li je kofein stimulisao ovu vrstu masti.

Zatim su počeli da rade istraživanja na ljudima, koristeći tehniku ​​termalne obrade slike kako bi pratili telesne rezerve masti dok su emitovale toplotu.

Iz prethodnog rada smo znali da se smeđa masnoća uglavnom nalazi u predelu vrata, tako da smo kod ispitanika koji je popio kafu mogli da proverimo da li se smeđa masnoća zagrejala, rekao je profesor Simonds.

- Rezultati su bili pozitivni i sada moramo da utvrdimo da li kofein kao jedan od sastojaka u kafi deluje kao stimulator ili da li postoji još koja komponenta koja pomaže pri aktivaciji smeđe masti. Nakon što potvrdimo koja je komponenta odgovorna za to, potencijalno ga možemo koristiii kao deo programa regulacije glukoze kako bi sprečili dijabetes - zaključio je.

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.