JEDAN OD NAJGORIH BOLOVA KOJE MOŽETE OSETITI: Loša ishrana i masna hrana izazivaju OVU BOLEST
Bol u žuči je jak, Foto: Profimedia

VELIKA MUKA

JEDAN OD NAJGORIH BOLOVA KOJE MOŽETE OSETITI: Loša ishrana i masna hrana izazivaju OVU BOLEST

Potrebno je oko osam godina kako bi se razvili simptomi

Objavljeno:

Veliki deo populacije pati od žučnih kamenaca, što možemo “zahvaliti” nezdravom načinu života i lošoj ishrani.

Šta su žučni kamenci?

Žučni kamenci su kristali u žučnom mehuru ili žučnim vodovima koji nastaju iz žuči, ukoliko ona sadrži više holesterola, no što ga može razgraditi. Holesterol postaje netopiv i taloži se, stvarajući žučne kamence. Drugi uzrok nastanka žučnih kamenaca je nepotpuno pražnjenje mehura.

Žučni kamenci su češći kod žena, a faktori koji utiču na njihov nastanak su gojaznost, genetika, loša ishrana i starija životna dob, piše rtl.hr.

Simptomi žučnog kamenca

Potrebno je oko osam godina kako bi se razvili simptomi žučnog kamenca. Najčešći simptom žučnog kamenca je nepodnošljiva bol koju karakteriše nagla pojava, isprekidanost i oštrina, a takva vrsta boli naziva se bilijarna kolika.

Pojavljuje se u predelu srednjeg ili gornjeg desnog dela trbuha, može se širiti prema desnom pazuhu i traje nekoliko sati. Može biti popraćena povišenom jelesnom temperaturom, groznicom i povraćanjem.

Simptomi žučnog kamenca ostaju nevidljivi sve dok on stoji u žučnom mjhuru, no kad se krene kretati i začepe žučni vod, dolazi do bolova.

Lečenje

Osobe koje imaju kamence u žučnom mehuru koji im ne uzrokuju bolove, ne trebaju lečenje. No ukoliko bolovi postoje treba pripaziti na ishranu i izbegavati masnu hranu.

Ako ta vrsta dijete ne pomogne, lekar će predložiti hirurško uklanjanje žučnog mehura ili otapanje i mrvljenje žučnih kamenaca.

Ukoliko žučni kamenac završi u žučnim vodovima, može izazvati komplikacije te je potrebno njegov uklanjanje. To se čini hirurški zahvatom ili endoskopskom retrogradnom kolangiopankreatografijom (ERCP) koja je učinkovita u 90 posto slučajeva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rtl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.