AKO IZGORITE NA SUNCU, RIZIKUJETE DA OBOLITE OD MELANOMA: Važno je preuzeti OVE KORAKE kako biste se zaštitili
Sunčanje može biti opasno, Foto: Thinkstock

OPREZ

AKO IZGORITE NA SUNCU, RIZIKUJETE DA OBOLITE OD MELANOMA: Važno je preuzeti OVE KORAKE kako biste se zaštitili

Ako izgorite u bilo kom životnom dobu to značajno povećava rizik od dobijanja melanoma, upozorava docent dr Danica Tiodorović

Objavljeno:

Sunčevi zraci su nam neophodni za opstanak, pozitivno utiču na naše zdravlje, na bioritam, ključni su za sintezuvitamina D, ali na suncu treba biti vrlo oprezan.

Ako izgorite u bilo kom životnom dobu to značajno povećava rizik od dobijanja melanoma, upozorava docent dr Danica Tiodorović, dermatolog u niškom Kliničkom centru.

Pored pozitivnih efekata sunčevi UV zraci imaju i štetne efekte koji se mogu podeliti na kratkotrajne i dugotrajne.

- Svakako, pod kratkotrajnim štetnim efektima podrazumevamo crvenilo kože i imunosupresiju, dok pod dugotrajnim podrazumevamo fotokancerogenezu i hronično oštećenje kože. Pregorevanje predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj melanoma i nemelanomskih karcinoma kože, a naročito je opasno ako se to desi u detinjstvu. Zapravo, rizik za razvoj melanoma i jeste povezan sa visokim vrednostima izlaganja suncu u ranom uzrastu. Povećano izlaganje suncu povećava broj mladeža, a veći broj mladeža predstavlja faktor rizika za razvoj melanoma. Zato se i preporučuje oprezan boravak na suncu kao i izbegavanje pregorevanja u bilo kom životnom dobu, a posebno u najmlađem – ističe doktorka Danica Tiodorović za "Blic ženu".

S početkom letnjeg perioda i visokog UV zračenja, obavezno korisiti fizičku zaštitu i fotoprotektivnu kremu.

- Vodite računa da nikada na sunce ne idete bez zaštite, ne sunčajte se kada je najjače sunce. Dokazano je u brojnim istraživanjima da korišćenje fotoprotektivne kreme SPF 30 i više smanjuje ukupan broj mladeža u poređenu sa SPF manjim od 30, zato dermatolozi preporučuju korišćenje isključivo fotoprotektivnih krema koje imaju UVA i UVB zaštitu i SPF 30 i 50. Roditeljima treba skrenuti pažnju da decu do treće godine života ne treba izlagati direktnim sunčevim zracima, ali svakako pred izlazak na otvoreno obavezno naneti kremu SPF 50 namenjenu dečijoj koži. Kako štitite mališane, tako zaštitite i sebe, nanešenjem dovoljne količine zaštitne kreme 30 minuta pre izlaska na sunce, a zaštitnu kremu iznova nanosite na svaka dva sata.

U ovom periodu sunce je najjače i treba voditi računa da se tada ne nalazite na ulici, a pogotovo ne na bazenu ili plaži.

- Ako ste ipak odlučili da to vreme iz nekog razloga provedete na suncu, neophodno je pored zaštitne kreme koja je naneta na otkrivene delove, obavezno se zaštiti i fizičkom zaštitom koja predstavlja mnogo bolji i sigurniji vid zaštite od zaštitne kreme. To znači da je potrebno nositi šešire sa širokim obodom, majce dugih rukava, kao i naočare za sunce sa UV zaštitom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena-blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.