POSTOJI 6 RAZLIČITIH VRSTA MLADEŽA: Ako primetite ovaj, ODMAH IDITE KOD LEKARA, radi se o MELANOMU!
Najbitnije je pratiti da li se mladež menja, Foto: Profimedia

OPREZ

POSTOJI 6 RAZLIČITIH VRSTA MLADEŽA: Ako primetite ovaj, ODMAH IDITE KOD LEKARA, radi se o MELANOMU!

Važno je redovno posećivati dermatologa i samokontrolom pratiti promene na koži

Objavljeno:

Najbolji način prevencije melanoma uvek je redovna kontrola mladeža i drugih promena na koži.

Specijalistica dermatovenerologije mr. Klaudija Šebetić, dr med., objasnila je kakve sve vrste mladeža postoje na telu i kako na vreme uočiti promene na njima.

1. Junkcionalni melanocitični mladež

To je mladež koji nastaje još u ranoj dobi kod dece i mladih. Najčešće se pojavljuje nalik na male tačkice i može se nalaziti svuda na telu. Vrlo su retki slučajevi u kojima takva vrsta mladeža nastaje u pedesetim ili u šezdesetim godinama života. Sam po sebi je bezopasan i liči na pegicu. Uglavnom su smeđe, tamnosmeđe ili čak crne boje.

2. Složeni mladež

Najčešće je dobroćudan. Može ga imati svaka osoba i može biti različitog intenziteta, svetlije ili tamnije smeđe boje. Središnji deo je obično uzdignut i tu su smeštene pigmentne ćelije. U većini slučajeva reč je benignoj tvorevini koja se retko pretvara u opasnije oblike.

3. Intradermalni mladež

Obično je boje kože ili blago svetlosmeđi i oni se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga ako osobama smetaju ili ih stalno povređuju. Uglavnom ih nalazimo na području glave, vrata i gornjeg dela tela, a ponekad iz njih mogu rasti i dlake. Najčešće je reč o dobroćudnim mladežima.

4. Pegice

Pegice su česte kožne promene kod ljudi svetle puti, koji možda imaju i malo crvenkastu kosu ili obrve, plave oči. Uvek su dobroćudne i ne zahtevaju lečenjeie nikad ne prelaze u melanom. Budući da je reč o pigmentnim ćelijama koje reaguju na UV zračenje, tokom leta ih na koži ima više nego zimi.

5. Lentigo

To su smeđe fleke nalik pegicama koje se javljaju u području ramena i na gornjem delu leđa. Nastaju ako je koža oštećena zbog čestog izlaganja suncu. Osoba koja ima puno takvih promena po leđima svakako bi trebalo da se obrati dermatologu zbog pregleda kože, jer zbog puno izlaganja suncu postoji opasnost od razvoja melanoma.

6. Displastični ili atipični madeži

Na telu se može javiti samo jedan takav mladež, a mogu biti i mnogobrojni. Mogu nastati bilo gde na telu. I kod ovakvog tipa mladeža čovek treba da bude oprezan jer nastaju kao rezultat izlaganja suncu. Mogu imati različitu boju i oblik i svako ko ga primeti na koži obavezno se mora javiti dermatologu radi kontrole. Obično su takvi mladeži veliki, ravni i nepravilnih ivica i pigmentacije.

Kod posmatranja mladeža i promena na njima treba upamtiti jednostavno ABCDE pravilo.

Asimetrija – ako je mladež nejednake visine, različitih boja, na jednom delu je veći ili tanji, treba potražiti savet stručnjaka Border (ivice) – ako ivica mladeža nije pravilna nego nazubljena Color (boja) – ako su boje unutar mladeža različite ili je mladež sam iznenada promenio boju Diameter (prečnik) - ako je mladež počeo da menja proporcije i iznenada se širi Evolving (razvoj) - ako je mladež počeo da raste ili se menja, vreme je za posetu dermatologu.

Ni jedna od navedenih promena nije alarmantna i važno je upozoriti ljude da se melanom leči uspešno ukoliko se na vreme otkrije. Zato je važno redovno posećivati dermatologa i samokontrolom pratiti promene na koži, zaključila je dr Šebetić.

BONUS VIDEO: OVO JE NAJPAMETNIJA VEVERICA NA SVETU! Pogledajte kako je nadmudrila mačku. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.