STALNO VAM SE LEPE KILOGRAMI? Možda je problem u vašoj PROBAVI - ovako poboljšajte rad creva!
Crevna flora je važna, Foto: Printscreen

važna je ishrana

STALNO VAM SE LEPE KILOGRAMI? Možda je problem u vašoj PROBAVI - ovako poboljšajte rad creva!

Možete to sasvim jednostavno uraditi sami promenom navika u ishrani

Objavljeno:

U našim crevima nalaze se brojne bakterije koje sprečavaju uspeh raznih dijeta, i čak pomažu i našem debljanju.

Međutim, uz nekoliko jednostavnih promena možete ih se lako rešiti (kao i viška kilograma). Ne morate da se bojite – za reprogramiranje creva ne treba ići u bolnicu, čak ni lekaru.

Možete to sasvim jednostavno uraditi sami promenom navika u ishrani. Naime, kod "reprogramiranja" creva radi se o tome da se rešite loših bakterija u crevima – onih koje, između ostaloga, mogu biti odgovorne za debljanje i loš imunološki sistem.

Odakle dolaze „loše“ bakterije?

Tokom evolucije naša se pishrana promenila, ali crevna flora menja se mnogo sporije. Takozvane firmicutes-bakterije u našim crevima nekada su bile nužne za život – irmicutes bakterije pomažu telu da izvuče kalorije iz složenih šećera i pohrani te kalorije u masnoće.

Naši preci su uopšteno manje jeli pa su te bakterije u crevima bile dobra stvar kako bi ljudi bili zdravi i fit. Danas imamo golem izbor namirnica i više nego dovoljno za jesti. Problem pri tome je sledeći: firmicutes-bakterije brinu se i dalje za to da iz hrane dobijemo što je više moguće energije. Pošto jedemo puno šećera – koji je danas, za razliku od nekada – gotovo u svakoj namirnici – taj efekt negativno deluje na naše telo. Zbog toga je važno smanjiti broj bakterija.

Kod reprogramiranja creva najvažnija je pravilna ishrana i pravilna probava. Treba se odreći namirnica koje hrane firmicutes-bakterije. Umesto toga je važno jesti namirnice koje hrane dobre bakterije u crevima.

Ove namirnice treba redovito jesti

• ribu i nemasno meso

• povrće

• voće

• artičoke (dobre su i za jetru!)

• biljna ulja (npr. maslinovo, repino ili laneno)

• praziluk

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.