KAKO DA SE ZAUVEK REŠITE NEPRIJATNOG ZADAHA: Ovi SAVETI STOMATOLOGA pomoći će vam!
Stanje koje nastaje zove se halitoza, Foto: Profimedia

SAVETI STRUČNJAKA

KAKO DA SE ZAUVEK REŠITE NEPRIJATNOG ZADAHA: Ovi SAVETI STOMATOLOGA pomoći će vam!

Vrlo malo uticaja imaju namirnice ili pića koja konzumiramo

Objavljeno:

Ako nakon svakog obroka ne perete zube, hrana ostaje na njima i bakterije je razgrađuju. Najčešće zube perete noću, no bakterije ostaju u prostoru među zubima i zato vam nakon buđenja dah opet ima neugodan miris. Bakterije se zadržavaju i na zadnjoj strani jezika, pa ako ne četkate i jezik, verovatno će se tamo množiti i takođe stvarati neugodan miris, navodi stomatološkinja dr Ada Kuper. Stanje koje nastaje zove se halitoza, a stomatološkinja kaže kako je rešenje vrlo jednostavno.

- Morate piti puno vode. Ako imate manje pljuvačke, usna šupljina se ne ispira dovoljno i bakterije se u njoj duže zadržavaju. No, setite se da ima i drugih stvari koje vam mogu osušiti usta: pušenje, kafa, alkohol, pa i neki lekovi. Bilo bi dobro rešiti se loših navika, pa se možda situacija promeni. No, ako vam je dah neugodan bez obzira na to šta radite, stalno ispirate usta no ništa se ne zbiva, možda imate zdravstvenih problema koji nisu vezani za higijenu. U tom slučaju hitno posetite stomatologa - savetovala je ona.

S njom se slažu stomatolozi u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, ali upozoravaju kako bi pre provođenja bilo kakve terapije bez nadzora ipak trebalo posetiti lekara.

foto: Profimedia

- Halitoza je rezultat nakupljanja bakterija, naslaga na jeziku, te naslaga na tvrdim zubnim tkivima. No, uzrok može biti i parodontna bolest, a halitoza može biti i rezultat gastrointestinalnih tegoba poput želučanog refluksa - pojašnjava dr Boris Pažin, specijalista dentalne patologije i endodoncije u Stomatološkoj poliklinici Zagreb. Upozorava stoga kako je prvi i najvažniji korak svakako poseta stomatologu.

- Na pregledu u takvim situacijama koristimo halimetar. To je sumporni monitor, aparat u koji pacijent izdahne vazduh kroz cev, a uređaj zatim analizira koncentraciju vodonik sulfida imetilmerkaptana, odnosno plinove koji se nalaze u zadahu. Ako su rezultati iznad socijalno prihvatljive granice i sumporovodični spojevi su povišeni, onda takav pacijent zahteva dalju obradu i lečenje. Tada tražimo patologiju u usnoj šupljini, na jeziku, pogleda se postoji li parodontno tkivo. Ako se ne nađe, onda pacijenta preporučujemo gastroenterologiju ili drugim specijalistima gde se u tim situacijama traži problem - pojasnio je dr Pažin.

Navodi dalje kako vrlo malo uticaja imaju namirnice ili pića koja konzumiramo.

- Do lošeg zadaha dovodi sve ono što uzrokuje nakupljanje naslaga, a to počinje od neredovne posete stomatologu, akumulacije plaka i konačno neodgovarajuće oralne higijene - upozorio je.

Jedini učinkoviti način borbe protiv zadaha, smatra, kvalitetna je oralna higijena. To podrazumeva redovno četkanje zuba najmanje dvaput na dan, te preventivne posete stomatologu najmanje jedanput na godinu.

- Ako je problem u usnoj šupljini a ne negde drugde, halitoza nestaje nakon čišćenja naslaga i uklanjanja plaka na pojedinim delovima usta. Nema brzih rešenja i postupak detekcije ide metodom isključivanja. Takva čišćenja usne šupljine može se napraviti u stomatološkoj ordinaciji, pa je svakako preporuka poseta svom stomatologu - zaključio je on.

Bonus video

MANIKIR ZA KOJIM SU ŽENE ODLEPILE: Ovaj trend je preplavio Instagram!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.