AKO VAS BOLI ZUB, OVAJ ZAČIN ĆE VAM OLAKŠATI MUKE! Ima čak 25 važnih sastojaka i brojne blagodeti!
Karanfilić, Foto: Printscreen Youtube

lekovito dejstvo

AKO VAS BOLI ZUB, OVAJ ZAČIN ĆE VAM OLAKŠATI MUKE! Ima čak 25 važnih sastojaka i brojne blagodeti!

Osim anestetičkog delovanja, ulje karanfilića deluje protivupalno pa ublažava i uzrok bola.

Objavljeno:

Karanfilić je tropsko zimzeleno drvo visoko od 8 do 12 metara, od koga se sušenjem cvetnih latica dobija aromatični začin. Cvet se bere kad naraste do veličine od 1.5 do 2 cm.

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka, a njegova moć leži u specifičnim fenolnim spojevima.

Sprečavanje infekcija

Stručnjaci mu pripisuju brojne pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje efikasno je protiv kandide i drugih gljivica, kao i bakterija te streptokoka.

Deluje i kao antihistaminik, snižava visok pritisak i holesterol u krvi, ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Ulje karanfilića, kada ga umasirate u desni, može olakšati zubobolju. Naime, glavni sastojak ovog ulja je eugenol koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i za sprečavanje infekcija. Na bolno mesto dovoljno je staviti komadić vate namočen u ulje karanfilića i dogodiće se trenutni osećaj obamrlosti. Ispiranje usta s razređenim uljem ili žvakanjem karanfilića ublažava se grlobolja. Dodaje se u i vodice za ispiranje usta. Deluje protivupalno i antibakterijski.

Eugoneol takođe uništava štetne mikrobe te ima antikancerogeno delovanje. Kod kuvanja je jako važno da ga ne raskuvate.

Lekovita svojstva

Kako bi se najbolje iskoristila njegova lekovita svojstva, možete koristiti čaj od , ulje ili prah. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha karanfilića dnevno. Iako trenutno nije sezona čaja, možete ga dodati i u kompot.

BONUS VIDEO: Žene u crnom izvele NEVEROVATAN performans ispred SRPSKE patrijaršije

(Espreso.co.rs/Zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.