SVE NAJBOLJE KRATKE DIJETE ZA LETO NA JEDNOM MESTU: Drže se samo par dana, a čiste organizam i tope kilograme!
Spremite se za plažu, Foto: Profimedia

bazirane na voću

SVE NAJBOLJE KRATKE DIJETE ZA LETO NA JEDNOM MESTU: Drže se samo par dana, a čiste organizam i tope kilograme!

Pripremite se za leto!

Objavljeno: 13:32h

Umerene i kontrolisane, kratkotrajne dijete mogu ubrzati metabolizam i probavu i pomoći da u kratkom roku izgubimo višak težine koji nas opterećuje.

Iako verovatno nema nutricionista koji će podržati brzopoteznu i restriktivnu dijetu, mnogi koji su dobili koji kilogram pribeći će upravo tome. Takve dijete nisu naodmet, ali ne smeju se sprovoditi često, treba da traju kratko i smemo se na njih odlučiti samo ako smo potpuno zdravi.

DVODNEVNA DIJETA S JABUKAMA

Dva dana jedu se samo jabuke, a možete ih jesti koliko god, kad god i na koji god način želite - narendane, u obliku kompota, frapea. Po želji možete dodati malo cimeta ili đumbira. Svaki dan treba popiti minimalno dve litre vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Jabuke sadrže mnogo antioksidansa, kvercetin, katehin, florizin i klorogensku kiselinu.

Bogat su izvor vitamina E, sadrže i biotin te folnu kiselinu - dva vitamina B-kompleksa važna za stvaranje energije, održavanje emocionalne ravnoteže i zdravog probavnog sitema. Jabuka je takođe izvor beta-karotena i vitamina C, koji su izvrsni antioksidansi.

Sadrže mnogo minerala, uključujući sumpor, kalijum, jod, bor, magnezijum i kalcijum, pa čak i esencijalne aminokiseline u malim količinama. Ova dijeta očistiće organizam i podignuti nivo energije.

Jabuke čiste organizam
Jabuke čiste organizam foto: Stock

DIJETA S BANANAMA

Dijeta s bananama je ukusan i efikasan način brzog skidanja nakupljenog viška kilograma, a uz to organizam hrane tvarima i daju mu energiju. Bogat su izvor vitamina C i B skupine, minerala kalijuma, magnezijuma i mangana. Zrele banane uz to podstiču probavu, dobre su za zdravlje srca, jačaju kosti, mogu povoljno delovati na živce, popraviti raspoloženje i ojačati imunološki sistem. Iako je uvreženo mišljenje da banane imaju puno kalorija, one nisu opasne za liniju. Dijeta bananama sprovodi se kao kratka trodnevna kura ili tokom sedam dana.

TRODNEVNA DIJETA S BANANAMA

Tokom ove trodnevne dijete uz koju je obavezno konzumiranje dovoljne količine vode moguće je izgubiti i do tri kilograma. Svaki dan jede se pet-šest banana i pije litar mleka sa 0,5 posto mlečne masti, a još bolja opcija je bademovo mleko. Osjetljivi na mleko mogu piti jogurt, takođe s minimalnim udelom masti.

SEDMODNEVNA DIJETA S BANANAMA

Dopušteno je pojesti do deset zrelih banana srednje veličine na dan. Ako vam dosadi jesti banane, izmiksajte ih u blenderu s mlekom ili jogurtom i dobićete ukusan frape. Svakoga dana u jedan obrok uvrstite i dva kuvana jaja koja će organizam nahraniti dodatnom dozom proteina i pijte dovoljne količine čaja, najbolje zelenog, obavezno nezašećerenog. Nakon završetka ove dijete postupno se vratite uobičajenoj, zdravoj i pravilno balansiranoj ishrani sa što više svežeg voća i povrća, nemasnog mesa ili ribe.

Banane su dobre za probavu
Banane su dobre za probavu foto: Printscreen

DIJETA S PRIPRAVKOM OD PERŠUNA I LIMUNA

Navodno je u pet dana ovom dijetom moguće skinuti čak tri kilograma. Potrebno je 60 grama svežeg peršuna, jedan limun te 2,5 decilitra vode. Sitno naseckajte peršun, iscedite sok jednog limuna i prelijte vodom. Ovaj jednostavan i brz napitak pijte svako jutro na prazan želudac pet dana.

Peršun je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, pomaže pri izbacivanju viška vode iz tela, potiče čišćenje bubrega. Potiče izmenu tvari i ubrzava sagorevanje kalorija. Čaša ovog napitka ujutro pomoći će da se ne osećate naduto i vrlo brzo skinete višak masnoća.

Peršun je izvor vitamina
Peršun je izvor vitamina foto: Profimedia

JEDNODNEVNA DIJETA SA ZELENIM ČAJEM I BADEMOVIM MLEKOM

Jednodnevna dijeta sa zelenim čajem i bademovim mlekom preporučuje se koje se žele na brzinu rešiti viška tečnosti u telu i pokojeg kilograma. Dve kašike zelenog čaja u listićima umešajte u litar i polugrejanog bademovog mleka. Pustite da odstoji dvadesetak minuta i zatim procedite. Pijte po jednu šoljicu napitka svaka dva sata, a uz to popijte i barem dve litre vode. Zeleni čaj bogat je polifenolima, snažan je antioksidans, a zahvaljujući kofeinu stimuliše probavu pa je dobar za čišćenje.

Bademovo mleko ima vrlo malo kalorija i stoga je odličan izbor za mršavljenje, ali je izuzetno bogato proteinima i dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, od kojih se izdvajaju vitamin E, minerali mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe. Bademovo mleko napravite sami.

Šoljicu badema ostavite preko noći u hladnoj vodi. Vodu u kojoj su odstajali bacite, a dodajte novu i sve izmiksajte u blenderu. Na šoljicu badema idu četiri šoljice vode. Smesu procedite kroz gazu i dobili ste čisto domaće bademovo mleko.

Badem je ukusan i zdrav
Badem je ukusan i zdrav foto: Thinkstock

VIKEND-DIJETA

Ova dijeta ne sprovodi se samo jedan vikend, već tokom dužeg perioda subotom i nedeljom, čime se u proseku gube dva kilograma u mesec dana, što je jedna od najzdravijih opcija mršavljenja. Nije rigorozna pa je prihvatljiva osobama koje ne mogu na duži rok sprovoditi određeni režim ishrane. U subotu ujutro natštinu popijte sok jedne narandže ili grejpa ili limunadu bez šećera. Za doručak dve šnite dvopeka ili kašu od integralnih žitarica. Za ručak se jede zelena salata u neograničenim količinama začinjena limunovim sokom i s malo maslinova ulja. U salatu možete dodati paradajz i šnitu integralnog hleba narezanog na kockice. Međuobrok se sastoji od tanjira narendanog sirovog povrća poput celera, šargarepe, cvekle, svjžih krastavaca začinjenih limunovim sokom i s malo maslinova ulja. Za večeru pojedite parče integralnog dvopeka s malo posne šunke. Tokom dana pijte najmanje dve litre vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

U nedelju naštinu popijte čašu tople vode s limunom jer će podstaknuti izmenu štetnih tvari i ubrzati probavu. Za doručak pojedite dve tanke šnite integralnog hleba ili dve šnite integralnog dvopeka i nemasni jogurt. Pre ručka voćku, najbolje jabuku. Za ručak skuvajte oko 300 grama karfiola, brokolja ili kupusa, a može i kombinacija ovog povrća s jednim do dva krompira. Začinite s malo maslinovog ulja, soli i papra. Za međuobrok pojedite voćku ili popijte sveže isceđen sok narandže ili grejpa. Večera je bistra supa sa što više povrća. Tokom dana ne zaboravite piti puno tečnosti.

NE MOŽE BEZ DODATAKA

Kada se sprovodi bilo kakva dijeta, treba razmišljati i o nekim važnim komponentama kako se ne bi ugrozio organizam i narušilo zdravlje. Treba kao dodatak uzimati kvalitetne multivitaminske dodatke. Kako se gubitkom masnoća gube i tzv. masni vitamini, dobro je dodatno nahraniti organizam A, D, E, F vitaminima i esencijalnim omega-3 masnoćama.

Budući da je dijeta stres za organizam koji je naučio dobivati više hrane, trebalo bi uzimati antioksidanse u obliku beta-glukana, astaksantina, cinka i sl. Na tržištu se mogu naći i kvalitetni kompleksi, tzv. koncentrati voća i povrća koji su takođe dobrodošla podrška osobama na dijetalnom režimu. Zbog blagotvornih učinaka na organizam nužan je i dodatni unos vitamina C, a da bi se očuvala ravnoteža bakterijskog miljea creva koja je uzdrmana ograničenim unosom hrane, nužni su probiotici i prebiotici. Treba uvek voditi računa da se tokom dana pije dovoljna količina vode, u malim gutljajima. Organizam treba stalno hidrirati jer će se tako podstaknuti na češće mokrenje.

BONUS VIDEO:

(Esppreso.rs/Zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.