REŠITE MINI-TEST I SAZNAJTE DA LI BOLUJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI: Ovi  znaci ukazuju na to da imate poblem!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

REŠITE MINI-TEST I SAZNAJTE DA LI BOLUJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI: Ovi znaci ukazuju na to da imate poblem!

Ne treba se odmah uspaničiti, ako primetite da ste zaboravljivi

Objavljeno:

Prema statističkim podacima i procenama Svetske zdravstvene organizacije, 10 posto populacije starije od 65 godina oboleva od Alchajmerove bolesti.

Zbog toga je važno rano prepoznati i dijagnostifikovati Alchajmerovu bolest kako bi ti lekovi što ranije počeli da se koriste.

Rizik za nastanak demencije jesu: životna dob iznad 65 godina, ženski pol, pozitivna porodična anamneza, traume glave (čak i one iz detinjstva), pušenje, debljina i dijabetes. Alchajmerova bolest je hronična progresivna degenerativna bolest mozga i najčešće se javlja posle 65 godine života, no prve promene mogu nastati i desetak godina pre pojave simptoma. Recimo, zaboravljivost i slično.

No, ne treba se odmah uspaničiti, ako primetite da ste zaboravljivi. Stresni način života utiče na to da često zaboravimo gde smo stavili ključeve ili mobitni ali ako se toga brzo setimo, to nije problem. No, ako se ne možete setiti pređašnjih koraka koje ste učinili, to upućuje na moguću Alchajmerovu bolest. Ako se zaboravi ime glumca u filmu, to nije problem, ali ako se zaboravi ime bliske osobe, to može upućivati na bolest. Nadalje, ako se zaboravi pin bankovne kartice, ali ga se osoba naknadno seti, to ne predstavlja problem, no ako neko ne zna za šta kartica uopšte služi, to upućuje na kognitivni problem, pojašnjava dr. Klaić Grotić za alzheimer.hr.

Mini test za procenu mentalnog stanja:

1. Orijentacija (1 bod za svaki točan odgovor) - koliko je sati? - koji je datum? - koji je dan? - koji je mesec? - koja je godina? (ukupno 5 bodova) Koji je naziv? - odela - bolnice - okruga - grada - države (ukupno 5 bodova)

2. Prepoznavanje- Imenovati tri predmeta koja se pokažu (npr. olovka, sat, ključ). Ocena 1 do 3 boda zavisno o tačnosti ponavljanja. Ponoviti nazive dok ih osoba ne ponovi tačno, zbog kasnijeg utvrđivanja pamćenja. Ocenjuje se samo prvi pokušaj. (ukupno 3 boda)

3. Pažnja i računanje - Od osobe se traži da oduzima 7 od 100 te da od dobijenog rezultata ponovo oduzima 7, ukupno 5 puta do brojke 65. Svaki točan odgovor ocenjuje se 1 bodom. Moguće je zatražiti i da unatrag čita zamišljenu reč od pet slova, npr: MOZAK – KAZOM i za svako tačno slovo ocenjuje se 1 bod (ukupno 5 bodova)

4. Pamćenje - Ponoviti ranije imenovana tri predmeta koja su korištena u ispitivanju prepoznavanja. Jedan bod za svaki tačan odgovor. (ukupno 3 boda)

5. Govor - jedan bod za tačno imenovanje svakog od dva objekta (npr. čekić i stol) (ukupno 2 boda) - jedan bod za tačno ponavljanje, npr. “ne tako ili ako” (ukupno 1 bod) - tri boda ako su tačno izvedena tri stupnja zapovesti, npr. “uzmite komad papira u desnu ruku, presavinite ga na polovinu i stavite na stol!” (ukupno 3 boda) - jedan bod ako je tačno izvedena pisana zapovest: “Zatvorite oči!” (ukupno 1 bod) - zatražiti od osobe da napiše rečenicu. Ocenjuje se 1 bodom ako rečenica ima značenje, glagol i subjekt. (ukupno 1 bod) - vidno-prostorni test – tražiti osobu da prekopira jednostavan dvodimenzionalni lik s crteža (ukupno 1 bod) Sveukupno 30 bodova – potražite savet lekara ako osoba zabeleži manje od 25 bodova. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.