UKOLIKO ŽELITE DA ŽIVITE DUŽE, UKLONITE OVO IZ SPAVAĆE SOBE: Smanjićete rizik od raka i dijabetesa!
Spavaća soba savremenog čoveka sve više podseća na "gaming arenu, Foto: Profimedia

Spavanje je zdravo za srce

UKOLIKO ŽELITE DA ŽIVITE DUŽE, UKLONITE OVO IZ SPAVAĆE SOBE: Smanjićete rizik od raka i dijabetesa!

Veštačko svetlo kojoj ste noću izloženi može uzrokovati poremećaj spavanja, tvrde naučnici

Objavljeno:

Rasveta kojoj smo noću izloženi često uzrokuje poremećaj spavanja koji može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući pretilost, dijabetes, pa čak i do povećanog rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Spavaća soba savremenog čoveka sve više podseća na "gaming arenu", a sve manje na mesto za opuštanje i odmor. Osim sijalice koja visi sa stropa i one koja viri iz svetiljke na noćnom ormariću, vaši omiljeni elektronički uređaji takođe doprinose veštačkom osvetljenju unutar spavaće sobe.

Spavanje - kako legnete tako utičete na svoje zdravlje

Gledanje televizije, čitanje e-pošte na prenosnom računaru, provera sadržaja na društvenim mrežama na mobilnom, igranje video-igre na tabletu - sve te aktivnosti doprinose količini veštačkog svetla koje vas sa svih strana osvetljava u trenutku kad se udobno smestite u krevet u kojem biste trebali mirno otploviti u zemlju snova.

Veštačko svetlo kojoj ste noću izloženi može uzrokovati poremećaj spavanja, tvrde naučnici. Svi znamo koliko je važno noću spavati između 7 i 9 sati – to našem mozgu osigurava preko potreban odmor, a telu omogućava da se regeneriše i dobije energiju potrebnu za sledeći dan.

Sve navedeno više je nego dovoljan razlog da u spavaćoj sobi tokom noći isključite svu rasvetu. Pritom ne mislimo samo na sijalice na stropu i u stolnoj svetiljci, već i sve ostale uređaje koji emituju veštačko svetlo. U protivnome, nećete od spavanja dobiti sve što je vašem organizmu potrebno, a to će imati negativan uticaj na vaš „unutrašnji sat“.

Vaš unutrašnji sat određen je količinom hormona melatonina kojI proizvodi epifiza – mala endokrina žlezda smeštena u mozgu. Pojednostavljeno, melatonin je hormon koji vašem telu govori kada je vreme za spavanje, a kada za buđenje. Naučnici tvrde da je proizvodnja melatonina zvisna od količine svetlosti koju vaše telo prima.

Naši preci zavisili su o samo dva izvora svetlosti: Sunca tokom dana i Meseca tokom noći. Svetlost je dolazila i od zvezdanog neba ili logorske vatre oko koje su se okupljali.

Proizvodnja melatonina u telu zavisi o tome koji je izvor svetlosti prisutan - on se proizvodi kad je Mesec na nebu, a njegova proizvodnja se zaustavlja kako se bliži izlazak Sunca.

U savremeno doba više ne zavisimo o mesečevoj svetlosti noću. Dovoljan je pritisak na prekidač i svetlo je tu. Takođe, tu su i naše omiljene elektroničke spravice koje koristimo pre spavanja, a koje takođe doprinose količini veštačkog svetla koje dobijamo noću.

Budući da noću dobija mnogo svetla, naše zaustavlja proizvodnju melatonina misleći da je u pitanju dnevna svetlost. Kao rezultat, vaš unutrašnji sat se poremeti – umesto da polako utonete u san, vi ćete ostati budni, jer vaše telo ne proizvodi dovoljno melatonina.

Tamni podočnjaci i krvave oči najmanja su vam briga ako se nikako ne uspevate da se naspavate. Stručnjaci tvrde da nedostatak sna može uzrokovati vrlo ozbiljne komplikacije, uključujući pretilost, dijabetes, pa čak i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Spavanje je zdravo za srce

Zbog svih tih razloga neuredan san jedna je od važih stvari koje u svom životu morate rešiti ukoliko želite da živite dug i sretan život. Kad dođe vreme za spavanje, isključite sve izvore svetlosti. Prvi put nakon dugo vremena možda ćete napokon utonuti u miran san koji će zaista obnoviti vaše telo i duh.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.