HRANOM PROTIV DEPRESIJE: Konzumirajte ovu NAMIRNICU svakodnevno i za nekoliko dana ćete biti BOLJE RASPOLOŽENI
Jogurt je posebno dobar u borbi protiv depresije, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

HRANOM PROTIV DEPRESIJE: Konzumirajte ovu NAMIRNICU svakodnevno i za nekoliko dana ćete biti BOLJE RASPOLOŽENI

Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi samo da promene način ishrane

Objavljeno:

Dobro izbalansiran odnos bakterija u crevima deluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se u najnovijem američkom istraživanju. S tim u vezi glavni savet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim delovanjem.

Naučnici su otkrili da Lactobacillus, koja je najčešća u probiotičkom jogurtu, pomaže kod depresivnog ponašanja kod miševa. Vođa studije dr Alban Gotije, sa medicinske škole pri Univerzitetu Virdžinija, kaže da je ovo otkriće velika nada, jer nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom, odnosno crevnom florom.

Da bi došli do ovog saznanja naučnici su najpre analizirali mikrobiom creva miševa pre i posle izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa u crevu utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

U ovoj studiji, kada su visine Lactobacillusa bile smanjene, visina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Naučnici su tada stresiranim miševima promenili ishranu i počeli da im daju hranu koja sadrži ovu bakteriju.

Praktično govoreći, ovo saznanje može da pomogne i u lečenju depresije kod ljudi. Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi samo da promene način ishrane.

Do sličnih saznanja došli su i istraživači u studiji sprovedenoj 2014. godine. Oni su sugerisali da probiotici - koji pojačavaju obilje dobrih crevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba, dok je nizak nivo Lactobacillusa doveo do depresivnih simptoma.

BONUS VIDEO: BRAVO CARE, ODRŽAO SI JOJ LEKCIJU! Sela je u skup automobil i tokom vožnje izbacila kesu kroz prozor, a onda je naišao on! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.