GENIJALAN TRIK, KAKO DA JEDETE PASULJ A IZBEGNETE PAKLENE VETROVE! Ovo ćete uvek da radite!
Pasulj je omiljena hrana u Srbiji, Foto: Profimedia

smislili

GENIJALAN TRIK, KAKO DA JEDETE PASULJ A IZBEGNETE PAKLENE VETROVE! Ovo ćete uvek da radite!

Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi

Objavljeno:

Obožavate pasulj? Zapečen, s kiselim kupusom, na salatu s mlevenim mesom i čilijem...

Kombinacije jela s pasuljem zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbegavati zbog jedne stvari - vetrova (znate o čemu pričamo)! Pasulj je odličan izvor proteina, B vitamina, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Ipak, neki će se ustručavati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja vetrova u telu, ali postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarivi šećeri odnosno ogliosaharidi.

Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od namakanja baci, te počne da se kuva pasulj, udeo ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti.

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vetrova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, timijan ili đumbir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.