STALNO VAM JE HLADNO? Razlog može biti jedna od ovih 10 BOLESTI, među kojima su DIJABETES I ANOREKSIJA
Konstantan osećaj hladnoće nije bezazlen, Foto: Profimedia

NE ZANEMARUJTE OVO STANJE

STALNO VAM JE HLADNO? Razlog može biti jedna od ovih 10 BOLESTI, među kojima su DIJABETES I ANOREKSIJA

Ukoliko vam je stalno hladno, trebalo bi da posetite lekara

Objavljeno:

Ako ste jedna od onih osoba kojima je uvek hladno, znajte da ovo može biti simptom nekih ozbiljnih zdravstvenih problema poput anemije, bolesti bubrega, hipotireoze i dijabetesa tipa 2.

Osobe s lošom cirkulacijom mogu osećati da im je konstantno hladno, ali takođe i mršave, nenaspavane i umorne osobe. Anemija Anemija može biti razlog što vam je stalno hladno.Ona vas čini umornim, slabim, često imate vrtoglavice i ubrzano i kratko dišete. Takođe čini da vam je stalno hladno, posebno po nogama i rukama. ukoliko sumnjate imate anemiju, posetite lekara koji će pronaći uzrok i posavetovati vas da promenite način ishrane. Hipotireoza Kada štitna žlezda ne može da proizvede dovoljno hormona, može vas učiniti preterano osetljivim na hladnoću. Takođe, uzrokuje bolove u zglobovima, zatvor, suvu kožu i debljanje. I ovaj problem je rešiv jer vam vaš lekar može propisati ljudske hormone koji zamenjuju one koje vaše telo ne proizvodi.

Kada štitna žlezda ne može da proizvede dovoljno hormona, može vas učiniti preterano osetljivim na hladnoću
Kada štitna žlezda ne može da proizvede dovoljno hormona, može vas učiniti preterano osetljivim na hladnoću foto: Profimedia

Raynaudov fenomen Ovaj fenomen je stanje u kojem niska temperatura izaziva ponovljene i prolazne napade grčeva malih mišićnih arterija, prekapilarnih arteriola i arterio-venskih šantova, koji blokiraju protok krvi u prstima, nogama, ušnim školjkama, nosu i drugim akralnim delovima tela. Specifični simptomi koji karakterišu ovaj fenomen su promena boje kože prstiju, pojava bolova u grudima i nogama nakon izlaganja hladnoći ili pritisku i pojava peckanja ili bola u grudima nakon zagrevanja. Ova bolest teško se leči, proces lečenja je dugotrajan i zahteva veliku upornost bolesnika i lekara. Bolest bubrega Kada su bubrezi bolesni, oni slabo filtriraju krv. To može spustiti telesnu temperaturu i uzrokovati druge probleme. Bolest bubrega takođe je povezana s anemijom zbog koje možete osećati hladnoću čak i kad je napolju vruće.

Kada su bubrezi bolesni, oni slabo filtriraju krv
Kada su bubrezi bolesni, oni slabo filtriraju krv foto: Printscreen/Youtube

Dijabetes tipa 2 Ukoliko imate tipa 2 takođermožete da osećate hladnoću. Zbog toga količinu šećera u krvi držite pod kontrolom i sigurno će vam biti lakše. Periferna arterijska bolest Periferna vaskularna bolest je ateroskleroza donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju. Ako je jedna noga mnogo hladnija od druge, još ako je i bolna ili ukočena, to može biti znak bolesti. Ukoliko imate ove simptome, morate se hitno obratiti ljekaru. Promjene u prehrani i tjelovježba ponekad mogu pomoći, ali vaš ljekar vam mora dati odgovarajuće lijekove, a ponekad bolest zahtijeva i operaciju. Anoreksija Poremećaj ishrane koji vas dovodi do drastičnog smanjenja broja kilograma može biti veoma opasan za vaše telo. Nedostatak telesne masti učiniće da osećate hladnoću, pogotovo po rukama i nogama. Ovo stanje može biti opasno po život. Razgovarajte s lekarom ako mislite da imate ovaj problem.

Grip Uzrok je virus koji utiče na celo telo, uključujući vaš nos, grlo i pluća. Možete dobiti visoku temperaturu i groznicu uz glavobolju, bol u mišićima, kašalj i slabost. Grip može biti veoma ozbiljna bolest, posebno za decu i starije osobe. Periferna neuropatija Ako osećate da su vam noge hladne, ali nisu hladne na dodir, to bi mogao da bude znak da imate perifernu neuropatiju. Obično kreće od prstiju i ide prema gore. Perifernu neuropatiju možete dobiti zbog infekcija, bolesti jetre ili bubrega. Ne unosite dovoljno vitamina B12 Nedovoljna količina vitamina B12 može dovesti do anemije, što čini da osećate hladnoću. Vitamin B12 možete uneti konzumirajući piletinu, jaja i ribu. Imajte na umu da ne možete samo ishranom uneti dovoljnu količinu vitamina B12, zbog toga potražite vitamin B12 u apotekama. Još jedan od uzroka može biti i nedovoljno gvožđa u organizmu, hipopituitarizam (kada vaša hipofiza ne stvara dovoljno hormona), neki lekovi koje pijete i konzumacija alkoholnih pića.

BONUS VIDEO: BACAČ PLAMENA UMESTO LOPATE! Da li je ovo najluđe rešenje za čišćenje snega? (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.