RUSKI RECEPT ZA BRZO LEČENJE PREHLADE: Trik sa HLADNOM VODOM ojačaće vaš imunitet!
Izbegnite prehladu i grip ove zime, Foto: Shutterstock

Sprečite ili lečite!

RUSKI RECEPT ZA BRZO LEČENJE PREHLADE: Trik sa HLADNOM VODOM ojačaće vaš imunitet!

Prirodni lekovi i preporuke koje će vam pomoći u jačanju imuniteta i ublažavanju simptoma.

Objavljeno:

Stigla je sezona gripa i prehlade, što nije neuobičajeno za ovo doba godine.

Ako se tome doda boravak u zatvorenim prostorima, kontakt sa većim brojem ljudi, svakodnevni stres i nepravilna prehrana, postajemo izvrstan kandidat za viroze i prehlade.

Viroza je uopšten naziv za kratkotrajnu bolest virusnog porekla. Najčešće virusne infekcije su one disajnog i probavnog sistema. Respiratorne virusne infekcije prenose se kapljičnim putem. Najčešći simptomi su: kijanje, curenje i zapušenost nosa, kašalj, bol u grlu, malaksalost i blago povišena temperatura.

Lečenje je simptomatsko, što znači da se leče simptomi, a ne uzročnik infekcije. Svaki doktor će savetovati da se uzmu određeni sprejovi koji zaustavljaju curenje nosa i ublažavaju otok sluznice nosa. Takođe, tu su i preparati za snižavanje povišene telesne temperature, pastile protiv grlobolje te preparati protiv kašlja. Uz to, važno je uzimati dovoljno tečnosti u obliku toplih napitaka, kao i mirovanje, redovna higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima boravimo.

Prevencija

Sprečite suv vazduh - s obzirom na to da virusi bolje preživljavaju na suvom vazduhu, poželjno je korištenje ovlaživača vazduha koji će podržati funkciju membrana koje sprečavaju ulazak mikroba u disajni sistem.

Utoplite se - dokazana je činjenica da virusi preživljavaju i preko 23 časa na hladnijoj temperaturi, u odnosu na topliju temperaturu (20-30 stepeni Celzijusa) pri kojoj mogu preživeti manje od jedan do dva časa.

Unosite vitamine - današnja prehrana uključuje previše žitarica i proizvoda od brašna, koji ne sadrže mnogo vitamina i minerala. Kako imunitet ne bi patio, važno je uzimati dodatak vitamina C ili kombinaciju svih vitamina.

Kratkotrajno provetravanje prostorija - suv vazduh unutar prostorija u kojima boravimo sa više osoba povećava šansu za zarazu do 50 odsto.

Imunitet

Tu je večna borba s jačanjem imuniteta, a to se najčešće čini konzumirajući zdrave namirnice i dodatke prehrani koje uglavnom sadrže velike količine vitamina C.

Međutim, postoji metoda za jačanje imuniteta koja je popularna u Rusiji, ali ne postoje klinička ispitivanja kojima bi se potvrdila njena delotvornost.

Jačanje imuniteta na ruski način:

Napunite lavor hladnom vodom i po potrebi dodajte leda. Voda mora biti izrazito hladna!

Umočite noge u vodu i držite ih 10 do 15 sekundi.

Ponovite postupak svake večeri pre spavanja.

Ako imate slab imunitet, ovaj mini-tretman će učiniti čuda za vaše zdravlje. Radi boljih rezultata, postupak možete ponavljati svaka četiri sata.

Ako vam je nakon terapije hladno nogama, navucite debele vunene čarape! Jak imunitet omogućava telu da se uspešno bori sa virusima, što je posebno važno u zimskim mesecima kada vladaju grip i prehlada!

Osim jačanja imunog sistema, hladna voda može pomoći i kod:

- bolnih mišića - ako imate upalu mišića, ohladite ga. To će podstaknuti cirkulaciju i ubrzati oporavak!

- beživotne kose - hladna voda zatvara folikulu vlasi, čineći kosu glatkom i svilenkastom.

- nezdrave kože - umivajte se i tuširajte hladnom vodom. To će zatvoriti pore na koži i dati joj zdravi sjaj.

- lečenja depresije - hladna voda podstiče cirkulaciju i razbuđuje telo, što će odmah uticati na podizanje raspoloženja.

Ulje divljeg origana

Svetski poznato ulje divljeg origana jedan je od najefikasnijih prirodnih antibiotika. Osim što je 100 odsto organskog porekla, ovo ulje pomaže u ojačavanju imuniteta, vrši prevenciju bakterijske i gljivične infekcije, gripa, sinusnih začepljenja i prehlade.

Takođe, zbog svojih antimikrobnih svojstava, ulje divljeg origana svestrano je rešenje za mnoge tegobe.

Ekstrakt semenki grejpfruta - citrofit

Ekstrakt grejpfruta stoji rame uz rame s uljem divljeg origana, jer se pokazao izuzetno delotvornim na širok spektar virusa, bakterija, gljivica i parazita. Poznato je da mikroorganizmi ne mogu razviti otpornost na citrofit.

Upravo zbog posebnog sastava, ekstrakt semenki grejpfruta može se koristiti dugotrajno bez straha da će postati manje djelotvoran.

Echinacea kapi i tinktura

Ova izuzetno lekovita biljka takođe podstiče jačanje imuniteta i pomaže u odbrani organizma od mikroba. Kada se primenjuje tokom prehlade i gripa, ubrzava oporavak i do 25 odsto.

Zbog širokog opsega delovanja, Echinacea tinktura ili kapi pomažu kod prehlade i gripe, infekcija gornjih disajnih puteva, urinarnih infekcija, oslabljenog imuniteta i sličnog.

Pileća supa leči sve

S kolena na koleno prenosi se mit o lekovitim moćima pileće supe. Iako nije čudotvorna i neće vas izlečiti od gripa, u tom mitu ipak ima i istine, tvrde naučnici. Dokazano je da pozitivno utiče na imunološki sistem, odnosno agregaciju neutrofila, belih krvnih zrnaca koji su prva crta odbrane tela protiv bakterija i gljivica. Vruća supa osigurava potrebnu tečnost i umiruje upaljeno grlo, ali ipak nema lekovita svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv gripa.

Beli luk

Snažna aroma i miris belog luka ga čine savršenim začinom, ali on ima još mnogo moćnijih svojstava. On je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava zdrave bakterije kao što to rade hemijski antibiotici. Usporava rast bakterija, te uspešno uništava viruse i gljivice pa je vrlo efikasan kao sredstvo protiv prehlade i gripa.

BONUS VIDEO:

(espreso.co.rs / nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.