SVI OVAKO KUVAJU PIRINAČ, A NE ZNAJU DA MOGU TAKO DA OBOLE: Prestanite na vreme ili rizikujete ZDRAVLJE!
Pirinač, ilustracija, Foto: Printscreen

OPREZ!

SVI OVAKO KUVAJU PIRINAČ, A NE ZNAJU DA MOGU TAKO DA OBOLE: Prestanite na vreme ili rizikujete ZDRAVLJE!

Obavezno promenite način kuvanja!

Objavljeno:

Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča.

Ova hemikalija je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuvanja pirinča.

U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu riže dodao je dve čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80%…

Naučnici kažu da je pirinač najbolje kuvati na sedeći način:

ostavite ga da odstoji u vodi preko noći

isperite je sve dok voda ne postane bistra

dobro ocedite

pirinačstavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode

ostavite da prokuva i smanjite vatru te ostavite pirinač 15-ak minuta da se lagano kuva

Mešajte viljuškom

Bonus video:

(Espreso.co.rs / dobrakuhinja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.