PRETEKLO VAM JE PEČENJE OD BOŽIĆA, ALI VAM JE MUKA OD MASTI? Iskoristite ostatak MESA na NAJZDRAVIJI MOGUĆI NAČIN
Pečenje, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

SPAS

PRETEKLO VAM JE PEČENJE OD BOŽIĆA, ALI VAM JE MUKA OD MASTI? Iskoristite ostatak MESA na NAJZDRAVIJI MOGUĆI NAČIN

Uz ove recepte, pečenje neće biti tako loše za vaše krvne sudove..

Objavljeno:

Ako vam je preostalo hrane od prazničnog ručka i ne znate šta biste sa tim ostacima, evo nekoliko odličnih predloga kako da ih iskoristite i pripremite odlična jela, a na taj način i uštedite novac.

Salata od piletine sa jabukama i rukolom

foto: Profimedia

POTREBNO JE: 400 g pečenog pilećeg belog mesa, 2 jabuke, 1 šaka krupnije iseckanih oraha, 1 veza rukole, 150 g feta sira, 1 šaka suvih brusnica ili suvog grožđa.

ZA PRELIV: 2-3 kašike maslinovog ulja, 2-3 kašike balzamiko sirćeta, 1 kašičica meda, 1 kašičica senfa, 1/2 kašičice soli, biber, tucana ljuta paprika.

PRIPREMA: Piletinu i jabuke iseckajte na kockice ili trakice, pa zajedno sa rukolom izmešajte u dubljoj činiji. Preko toga pospite orahe, brusnicu i feta sir. Za preliv u teglicu sipajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, med, senf, so, biber i tucanu ljutu papriku. Teglicu zatvorite i dobro izmućkajte, pa pripremljenu mešavinu prelijte preko salate u činiji.

Đuveč sa jagnjećim mesom

POTREBNO JE: 250 g pečenog jagnjećeg mesa, 1 manji komad slanine, 1 veći crveni luk, 2 paprike šilje, 1 ljuta sveža paprika,4-5 paradajza, ulje, so, biber.

PRIPREMA: U tiganj stavite sitno iseckanu slaninu. Kada slanina počne da se topi dodajte na rezance isečen crni luk, a zatim i isečenu papriku i paradajz. Sve posolite pobiberite i kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta. Na pola kuvanja povrću dodajte meso iseckano na rezance ili kockice. Servirajte uz palentu ili kuvani krompir.

Ćuretina u tortilji

POTREBNO JE: 4 tortilje, 1 avokado, 2 paradajza, 1 parče kuvanog ili pečenog čurećeg belog mesa ili batak i karabatak, 2 kuvane šargarepe, 100 g sira trapista, 4 kašičice kisele pavlake, sok od 1/2 limete, malo ulja, 1 vezica peršunovog lista, so, biber, ljuta paprika.

PRIPREMA: Očistite avokado, isecite ga na kockice i samo grubo izgnječite. Izgnječen avokado prelijte sokom od limete, dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite i po želji dodajte malo ljute paprike. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Redom slažite iseckanu ćuretinu, zatim sir, paradajz, avokado i umotajte sve u rolnice ili napravite paketiće. Svaku rolnicu tortilje stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Tortilje pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok tortilje ne dobiju finu krckavu koricu. Poslužite toplo uz salatu po želji.

Čili od svinjetine i pasulja

foto: profimedia

POTREBNO JE: 250 g kuvanog pasulja, 500 g pečenih svinjskih šnicli, 150 g kukuruza šećerca, 1 manji crni luk, 2-3 kašike ulja, sveži listovi peršuna, so, biber, ljuta paprika.

PRIPREMA: Luk sitno iseckajte i propržite ga u šerpi na malo ulja. Dodajte skuvani pasulj i kukuruz šećerac i nalijte sve sa oko litar vode. Posolite, pobiberite, začinite po ukusu i kuvajte oko 30 minuta da se sve lepo ukrčka. Na kraju dodajte pečenu svinjetinu iseckanu na rezance i iseckani peršun. Poslužite toplo uz parče proje ili tortilje.

Pašteta od pečene piletine

POTREBNO JE: 1 šolja iseckane pečene piletine, 1/2 šolje kikirikija, 1 kocka feta sira, 2-3 kašike pileće supe, na vrh kašičice kari začina, so, biber.

PRIPREMA: U blenderu što sitnije sameljite kikiriki, zatim dodajte piletinu isečenu na kockice. Sve zajedno meljite da se meso potpuno usitni. Dodajte po potrebi pileće supe, da dobijete kremastu smesu, sve izmešajte i začinite kari začinom, solju i biberom.

Pljeskavice

foto: Dragana Udovičić

POTREBNO JE: oko 100 g pečenog svinjskog mesa, 1 šolja pire krompira ili izgnječenog kuvanog krompira, 1 kašika brašna, 1 jaje, malo ulja za premazivanje, malo mlevene ljute paprike, so, biber.

PRIPREMA: Meso sameljite, pa mu dodajte pire krompir, brašno, jaje, mlevenu ljutu papriku, posolite i pobiberite. Sve izmešajte viljuškom. Od smese napravite pljeskavice, pa ih pržite u tiganju na zagrejanom ulju, a možete ih i premazati uljem i poslagati u tepsiju i peći u rerni na 250 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužite toplo uz sezonsku salatu i prilog po želji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.