ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE SIROTINJSKA: Jedna je od najzdravijih
Raštan, Foto: Printscreen/youtube

Obavezno probajte!

ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE SIROTINJSKA: Jedna je od najzdravijih

Niskokalorična namirnica bi svakako na našem meniju trebala da se nađe znatno češće

Objavljeno: 13:50h

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštan, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svetu i dostupna je gotovo cele godine. Ipak, najtraženija je u ovim zimskim mesecima jer joj je ukus sada - najslađi. Raštan je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim materijama koje štite od raka, a odličan je i izvor kalcijuma koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje i kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.

Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane.

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporučuje i trudnicama.

Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.

U slast!

BONUS VIDEO: ŠTA SE OVDE DOGODILO? Čistila je staklena vrata, ali kada je njena prijateljica pokušala da ih otvori desilo se nešto neočekivano! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.