PAKUJETE OSTATKE HRANE U FOLIJU? Time sebe dovodite u OPASNOST: Ovo je jedini ISPRAVAN način ODLAGANJA HRANE
Pakujete ostatke hrane u foliju?, Foto: Profimedia

PAMET U GLAVU

PAKUJETE OSTATKE HRANE U FOLIJU? Time sebe dovodite u OPASNOST: Ovo je jedini ISPRAVAN način ODLAGANJA HRANE

Ako mislite da ste ih zaštitili folijom, upozoravaju stručnjaci, grdno ste se prevarili!

Objavljeno:

Aluminijumska folija se u ovom periodu u svim kućama troši na kilometre. Nije zgodna samo za pečenje, već i za odlaganje namirnica koje nismo stigli da pojedemo, ali baš u tom koraku svi greše i dovode se u veliku opasnost.

Ostaci obroka, kada ih pravilno odlažemo, mogu da potraju i do četiri dana. Većina nas odlaže ih tako što tanjir prekrijemo aluminijumskom folijom pa sklonimo u frižider do sledeće prilike.

Međutim, iako to svi radimo, ne znači i da je to preporučljivo. Kako stručnjaci upozoravaju, neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na hrani čak i kada je termički obrađena, a ostaci hrane koji su proveli na sobnoj temperaturi duže od dva sata su idealna gozba za bakterije.

Ako mislite da ste ih zaštitili folijom, upozoravaju stručnjaci, grdno ste se prevarili jer kada hranu prekrijete folijom, i dalje ostaje sasvim dovoljno vazduha da se bakterije razmnožavaju na hrani, čak i ukoliko ste je odložili u frižider.

- Mnogo sigurniji način odlaganja je da hranu prosto prebacite u hermetički zatvorene posude namenjene baš za to. Samo tako će hrana duže ostati sveža - kaže Lindzi Malon, nutricionista iz klinike u Klivlendu.

Kako ona zaključuje, ključna stvar kod pravilnog odlaganja ostataka hrane je da ih ostavite u plitkoj posudi jer će se hrana samo tako ohladiti dovoljno brzo da se spreči širenje bakterija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / thesun.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.