MUČI VAS URASLI NOKAT KOJI NIKAKO DA IZLEČITE: Ako vam se javio BOL i OTOK, evo rešenja koje deluje PREKO NOĆI
Urastao nokat, ilustracija, Foto: Profimedia

muka!

MUČI VAS URASLI NOKAT KOJI NIKAKO DA IZLEČITE: Ako vam se javio BOL i OTOK, evo rešenja koje deluje PREKO NOĆI

Za početak ojačajte imunitet!

Objavljeno:

Urastao nokat na nožnim prstima može biti bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu. Otkrijte postupke koji će vam pomoći da ga rešite bez uplitanja lekara.

Hteli ste obuti svoje nove sandale, ali neugodno vam je pokazati nožne prste zbog stanja noktiju. Urasli nokat jedna je od dosadnih pojava koje možemo sprečiti. Iako zbog neadekvatne obuće češće pogađa žene niti snažniji pol nije imun na ovaj problem.

Ukoliko znate da vam se kroz porodično stablo provlači ovaj problem trebali biste izbegavati nositi takozvane "špic cipele", usku obuću, kao i obuću izrađenu od umetnih materijala. Takođe, popularne baletanke bi isto tako nisu najbolji odabir obuće jer su prsti zgrčeni.

Pedikerka Ivana Buterin iza zagrebačkog pedikerskog salona Fajfer upozorava nas da se urasli nokat može manifestirati u dva oblika.

Nokat se može vidno urezati u meso, a okolno tkivo će onda biti crveno i natečeno ili se nokat može činiti sasvim normalan, ali okolno tkivo će biti upaljeno. Važno je reagovati na vreme, odnosno dok nokat još malo boli. Nokat ne sme previše narasti kako ne bi došlo do upale takozvanog divljeg mesa. Najbolje je tada posetiti pedikera kako bi on skratio nokat, ali i očistio kanale od nokta i kože.

Pomoć kod kuće!

Za početak ojačajte imunitet. Urasli nokat je jedna od posledica njegovog slabljenja. To se pogotovo odnosi na trudnice i dojilje kao najranjiviju grupu.

Sunđer za razdvajanje prstiju koju inače koristite pri lakiranju i ovde može uskočiti kao prva pomoć. Pedikerka nam savetuje stavimo li razdvajač između palca i prvog sledećeg prsta uklanjamo pritisak sa strane jer smo izravnali prst. Domaća rakija bi i ovde trebala pomoći kod upalnog procesa.

Pomaže i topla kupka u kojoj ćete otopiti kalijum permaganat. Potopite stopalo deset minuta i lagano prstima razmičite kožu od nokta. U malo prostora između nokta i kože stavite gazu ili zubni konac koji ste prethodno podmazali voskom. Menjajte ih par puta na dan.

Masažu i kupku ponavljajte par puta dnevno. Na kraju nanesite nevenov balzam i antibiotsku kremu. Krema bi trebala rešiti infekciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.