UKOLIKO PERETE KOSU SVAKI DAN, NANOSITE JOJ NEPOVRATNU ŠTETU: Evo šta vas čeka za PAR GODINA!
Šamponiranje, ilustracija, Foto: Profimedia

NE IGRAJTE SE

UKOLIKO PERETE KOSU SVAKI DAN, NANOSITE JOJ NEPOVRATNU ŠTETU: Evo šta vas čeka za PAR GODINA!

Primenom neodgovarajućeg šampona može nastati veći problem od onog koji je već prisutan

Objavljeno:

Svakako da treba voditi računa o higijeni, ali svakodnevno pranje kose nije preporučljivo i može vam naštetiti više nego što mislite.

Ako kosu perete svaki dan, odstranjujete ne samo prekomernu nego i prirodnu masnoću koja je neophodna da bi koren kose bio zdrav. Teme glave se isušuje, što dalje potiče žlezde na pojačano lučenje masnoće i tako dolazi do kontraefekta – umesto da bude lepa i čista, kosa se počinje sve brže i sve više mastiti.

Pravilan izbor preparata

Na današnjem tržištu mogu se pronaći šamponi prilagođeni različitim tipovima kose, ali pri njihovom odabiru moraju se uzeti u obzir sve osobine kose, pa je najbolje potražiti savet od frizera ili prodavača šampona. Primenom neodgovarajućeg šampona može nastati veći problem od onog koji je već prisutan.

Vrste šampona

Nesmetano i sigurno mogu se koristiti jedino blagi šamponi, a u ovu grupu ubrajaju se: šamponi za revitalizaciju kose, šamponi za suvu kosu, šamponi za obojenu kosu i šamponi za volumen.

foto: Promo

Ako vam je potreban šampon za masnu kosu, nemojte ga upotrebljavati svakodnevno, posebno ako ste bojili kosu i ako su njezini vrhovi oštećeni. Kada je reč o kosi koja se previše masti samo u korenu, ovakav šampon možete upotrebljavati ga sa drugim, blažim šamponom koji mora biti prilagođen tipu vaše kose.

Ako imate problema s opadanjem kose i s pojavom peruti, onda se prije kupovine šampona obavezno posavjetujte s frizerom. Šampone protiv opadanja kose i šampone protiv peruti koristite samo dok je problem prisutan, a potom prijeđite na neki blaži šampon.

Pranje kose

Kada odaberete šampon, preostaje vam još jedino pranje kose. Međutim, kako ne biste oštetili kosu i u samom procesu pranja, pridržavajte se saveta profesionalnih frizera. Pri pranju vodite računa o tome da šampon bude ravnomerno nanesen i utrljan po cijeloj dužini kose – od korena do vrhova. Kada ga utrljate, ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa dobro isperite kosu.

Trljanje kose treba biti lagano, jer agresivno trljanje i stvaranje velike pene nema nikakvog efekta. Naprotiv, snažnim trljanjem oštećujete kosu i mrsite je, što nije dobro. Kada raščešljavate mokru zamršenu kosu, vrlo lako dolazi do pucanja vlasi, čime se stvaraju oštećenja koja se pravilnim pranjem i češljanjem lako mogu izbeći.

Dodatna nega i preparati

Kada završite s pranjem, kosu uvijte u peškir koji će upiti vodu. Nemojte je trljati jer na taj način uništavate prirodni zaštitni sloj koji se formira oko vlasi. U dodiru sa vodom vlasi se počinju otvarati, pa ih je potrebno zatvoriti uz pomoć odgovarajuće maske, što će povratiti sjaj kose. Također, zatvaranjem kutikule vlasi se štiti od mnoštva štetnih uticaja kojima je stalno izložena poput feniranja, sunčevih zraka, dima i prašine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.