SVE STE PROBALI, ALI NEPRIJATAN ZADAH NE PROLAZI: Možda je uzrok jedna od ovih BOLESTI!
Proverite svoje zdravlje na vreme, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

SVE STE PROBALI, ALI NEPRIJATAN ZADAH NE PROLAZI: Možda je uzrok jedna od ovih BOLESTI!

Čak od 30 do 50 posto populacije pati od nekog oblika neprijatnog zadaha iz usta, odnosno halitoze

Objavljeno: 10:44h

Iako retko, uzrok neprijatnog zadaha može biti i gastritis pa posebno treba obratiti pažnju na želudac. Ako ne dolazi do poboljšanja, treba potražiti i neke druge moguće uzroke, a to su sistemske bolesti, poput bolesti bubrega, jetre ili pluća, objašnjava stomatolog Luka Lubina, urednik portala MojStomatolog.

Iako je halitoza najčešće posledica nezadovoljavajuće usne i zubne higijene, kao i unosa hrane jakog mirisa, pregled kod gastroenterologa u slučajevima halitoze potreban je nakon isključivanja uzroka halitoze u usnoj duplji, posebno kad je povezana sa simptomima bolesti jednjaka i/ili želuca, bolom i pečenjem iza grudne kosti, osećajem težine u stomaku, mučninom, povraćanjem ili gorušicom.

Upala zubnog mesa

Čak od 30 do 50 posto populacije pati od nekog oblika neprijatnog zadaha iz usta, odnosno halitoze.

Istraživanja pokazuju da se 87 posto uzroka neprijatnog zadaha poreklom iz usne duplje odnosi na parodentne bolesti ili obloženost jezika. Najčešće je uzrokovan kombinacijom zaostale hrane u prostorima između zuba i loše oralne higijene koja uzrokuje upalu zubnog mesa.

Anaerobne bakterije, kojima su za razvoj potrebni uslovi bez kiseonika, naseljavaju područja na kojima se sakupljaju ostaci hrane, na primer između zuba i zubnog mesa, na jeziku između fisura i čula ukusa na jeziku, u grlu, na krajnicima. Te bakterije stvaraju sumporna jedinjenja koji imaju neprijatan miris pokvarenih jaja i neka druga jedinjenja takođe neprijatnog mirisa.

Pušenje je takođe čest uzrok, upravo zbog intenzivnog mirisa duvanskog dima, ali i hroničnog uticaja na sluzokožu disajnih puteva.

Lečenje zadaha najčešće se sastoji u lečenju parodontalnih džepova, rešavanju karijesa i čišćenju jezika. A s obzirom na to da je neprijatan zadah poreklom iz usne duplje povezan s bakterijama, lečenje mora da bude poduprto temeljnom oralnom higijenom kako bi se što više smanjile koncentracije mikroorganizma koje dovode do zadaha.

Najvažnija je oralna higijena

Osim antiseptičkih rastvora koji mogu i do tri sata da smanje zadah iz usta, za dugoročne rezultate preporučljiva je primena probiotika.

Prema potrebi, pacijenti se upućuju i kod specijalista drugih kliničkih disciplina, iako se retko radi o respiratornim, gastrointestinalnim i metaboličkim uzrocima. Ako se saniraju sve bolesti u usnoj šupljini i ako se pravilno održava oralna higijena, stanje bi trebalo ubrzo da se popravi.

BONUS VIDEO: VISI IZNAD PONORA NA JEDNOJ RUCI! Poleteo zmajem, a nije bio zakačen! NADLJUDSKA BORBA DA NE PADNE! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media