DOŽIVEO JE 152. GODINU ZAHVALJUJUĆI OVOM NAPITKU! Preporučivao ga je i sam HIPOKRAT, a njegova dejstva su čudesna!
Surutka je jako zdrava, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE!

DOŽIVEO JE 152. GODINU ZAHVALJUJUĆI OVOM NAPITKU! Preporučivao ga je i sam HIPOKRAT, a njegova dejstva su čudesna!

Tomas Par, skromni engleski seljak, koji je živeo 152 godine, pio ga je svaki dan

Objavljeno:

Ukoliko kod kuće pravite sir, kefir ili jogurt i bacate tečnost koja ostaje nakon ceđenja, nemojte to više raditi, jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Smatralo se da su Norvežanke dugovale svoju divnu put upravo ovom napitku. Cenjeni doktor Pavo Ariola preporučivao je suturku za dug i kvalitetan život.

Dokaz za to je i Tomas Par, skromni engleski seljak, koji je živeo 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Ova namirnica je veoma dobra za ishranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku, može se koristiti kao zamena za mleko u ishrani odojčadi. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1odsto belančevina i preko 93 odsto vode.

Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Surutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji snadbeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Stručnjaci potvrđuju da obolelima od ciroze suplementiranje sa BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je nizak nivo glutationa primećen kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Surutka je izvor vitamina
Surutka je izvor vitamina foto: Printscreen

Surutka bi trebalo da bude deo svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti. Obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije, pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Glavna je sirovina za proizvodnju proteina, koji su neizbežan deo ishrane svakog sportiste. Omogućuje brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Istraživanja pokazuju da doprinosi i zdravlju krvnog sistema, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak. Debljina, visok pritisak, umor i stres pošasti su modernog života koje značajno možete ublažiti redovnim konzumiranjem surutke.

Priprema i primena surutke

Surutku možete da napravite sami od sirovog domaćeg mleka, nabavite od lokalnih proizvođača, na pijacama ili u trgovinama eko hrane. Najbolja je kozja surutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je reč o životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. U proseku se od 10 litara mleka dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke. U početku surutku pijte umereno, jer ona ima diuretička svojstva. Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno. Kod probavnih smetnji, promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Osim za lečenje, surutku možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija, te u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alternativa za vas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.