Kako ruska nauka štiti javno zdravlje?
Foto: Pixabay

ISTRAŽIVANJE

Kako ruska nauka štiti javno zdravlje?

Obzirom na značaj i ugled koji ruska nauka ima u svetu ne čudi što sve inovacije sa svetskog, ali i domaćeg tržišta koje mogu uticati na javno zdravlje moraju biti ispitane od strane najeminetnijih ruskih naučnih institucija

Objavljeno: 13:01h

Rusija je oduvek bila zemlja najvećih otkrića u čovečanstvu. Samo u 20. veku ruski naučnici što u Rusiji, što u svetskim timovima, podarili su svetu izume koji su promenili civilizaciju i način života - poslali su prvog čoveka u kosmos, Igor Sikorski napravio je prvi helihopter na svetu, a i sile moderne komunikacije 21.veka – televizija i mobilni telefon, delo su uma ruskih naučnika. I pored tehnoloških, kosmoloških i informatičkih otkrića doprinos ruske nauke u medicini je nemerljiv obzirom da su ruski naučnici otkrili značaj vitamina za ljudski organizam, prvi izolovali i oživeli ljudsko srce, započeli evoluciju u embriologiji i imunologiji, a pri samoj Ruskoj akademiji postoji čak i Komisija za borbu protiv lažne nauke. Obzirom na značaj i ugled koji ruska nauka ima u svetu ne čudi što sve inovacije sa svetskog, ali i domaćeg tržišta koje mogu uticati na javno zdravlje moraju biti ispitane od strane najeminetnijih ruskih naučnih institucija.

Upravo jedno takvo istraživanje, u cilju očuvanja javnog zdravlja sprovedeno je ove godine baš na zahtev Vlade Ruske Federacije. Ona je izdala nalog Ruskom naučnom institutu za duvan i duvanske proizvode (All-Russia Scientific Research Institute for Tobacco and Tobacco Products) da sprovede sveobuhvatnu analizu aerosola (duvanskih isparenja) koji nastaje korišćenjem uređaja za zagrevanje duvana IQOS, a čija je najnovija verzija predstavljena u Moskvi ovog novembra. Cilj je bio potvrditi ili opovrgnuti tvrdnje proizvođača da se radi o proizvodu koji emituje do 95% manje štetnih materija od cigarete. Prema ovoj studiji poređen je nivo toksičnosti aerosola generisanog zagrevanjem duvanskih patrona sa duvanskim dimom kontrolne cigarete i pet najprodavanijih brendova cigareta u Rusiji. Kriterijum za poređenje je bio nivo 9 toksičnih supstanci duvanskog dima koje se nalaze na prioritetnoj listi Svetske zdravstvene organizacije. Utvrđeno je da je sadržaj 8 od 9 štetnih komponenti koje nastaju korišćenjem ovog alternativnog duvanskog proizvoda drastično niži u poređenju sa svim tradicionalnim cigaretama koje su bile predmet istraživanja. Jedina supstanca čiji nivo nije minimiziran zagrevanjem duvana umesto njegovim sagorevanjem je nikotin, što je i sam proizvođač proizvoda istakao, naglašavajući da nikotin nije primarni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem.

foto: Agencija

Ipak, ovo nije bio prvi, već samo jedan u nizu poteza gde je ruska država istupila u interesu javnog zdravlja. Godinu dana ranije je Komisija pri Ruskoj akademiji nauka zadužena za borbu protiv lažne nauke objavila memorandum u kome upozorava građane da je korišćenje homeopatije kao alternativne medicine opasno. Povod da se objavi memorandum bila je sve agresivnija kampanja homeopatskih preparata u vodećim ruskim medijima. Studioznost ovog istraživanja pokazuje i to što je komisija koja se bavila ovim problemom osnovana je 1998. godine, na predlog akademika i nobelovca Vitalija Ginzburga, čuvenog fizičara i akademika koji je bio poznat upravo po tome što se bavio spornim naučnim pitanjima i javnom kritikom pseudonauke. Prema tom memorandumu, koji je izdat godinama posle Ginzburgove smrti, predloženo je da pakovanja homeopatskih preparata budu označena ne samo rečju „homeopatski“, već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost i namenu. Reč nauke našla je uporište u Ruskoj Dumi i sam tadašnji rukovodilac Komiteta za zaštitu zdravlja, Fedot Tumusov apelovao je da se ispitivanja homeopatskih preparata moraju sprovesti u kliničkim uslovima.

Ne čudi što se često se kaže da se ruskoj nauci veruje najviše upravo zbog studioznosti i strogoj kontroli naučnih istraživanja bilo da se radi o istraživanju kosmosa, tehnološke bezbednosti ili bezbednosti hrane i lekova.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.