PITATE SE ZAŠTO SU ŽUMANCA RAZLIČITIH BOJA? Otkrivamo iz kog razloga, ali i koje je najzdravije!
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

KORISNO

PITATE SE ZAŠTO SU ŽUMANCA RAZLIČITIH BOJA? Otkrivamo iz kog razloga, ali i koje je najzdravije!

Nisu dozvoljene nikakve veštačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju

Objavljeno:

Svi smo primetili bledo žumance u jajetu koje smo kupili u nekom supermarketu, kao i skoro crveno ili tamno narandžasto žumance kod ajaj kupljenih na pijaci od seljaka. Svakako su i jedna i druga ukusna i odlična za doručak. Da li ste se ikad pitali zašto su žumanca tako različita?

Tajna boje žumanca

Iako postoje različita ubeđenja, boja žumanceta uopšte ne zavisi od rase kojoj kokoška pripada, mada to može da utiče na boju ljuske. Boja žumanceta u potpunosti zavisi od načina njene ishrane. Kokoške koje imaju narandžasti pigment u hrani imaće tamnija žumanca.

Nisu dozvoljene nikakve veštačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju. Crvenija boja žumanaca postiže se dodavanjem kapsikuma, a dodavanjem paprike postiže se sličan efekat.

foto: Pixabay

Šta boja žumanceta znači za naše zdravlje?

Ono što se veliki broj nas pita jeste - da li je tamnije žumance hranljivije? Možda ćete biti iznenađeni, ali to nema nikakve veze jedno s drugim. I bledo i tamno narandžasto žumance imaju iste hranljive vrednosti, odnos masti i proteina iako tamnije žumance ima malo više vitamina i manje holesterola.

Neki se, pak, kunu da što je žumance tamnije to je jaje ukusnije. Možda to niste primetili ovako, ali kada spremate francuski omlet za doručak, jaja sa tamnijim žumancetom daju omletu puniji ukus. Uprkos boji žumanceta, jaja su odličan izvor proteina u našoj ishrani.

Bonus video

Strongman ocenjuje Staju, Boku i Čabu!

(Espreso.co.rs/ msn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.